Een beetje vreemd, maar wel lekker…

Waarom is de liefdesbeleving bij vreemdgaan veel heftiger dan de liefde in het vertrouwde echtelijke bed? Uit recent onderzoek is gebleken dat er een logische verklaring voor is. Is het geen wonder dat gewoon 70% van de mensen vreemdgaat? Het heeft allemaal met spanning en adrenaline te maken.

In een onderzoek naar emoties zijn wetenschappers tot vreemde ontdekkingen gekomen, zo reageerde een lezer op mijn column Seksverslaving! Is het de dopamine of de adrenaline?

 

Spanning en opwinding
“Voor dit onderzoek werden mannen van alle leeftijden willekeurig verdeeld in twee groepen. Beide groepen moesten via een brug een ravijn over. Groep A via een wankele touwbrug, die hoog boven het ravijn gespannen was. Groep B via een goed gebouwde stevige brug van steen en cement, die laag over het ravijn liep. Halverwege de brug stond een aantrekkelijke vrouw die een zogenaamd interview bij iedere mannelijke passant afnam, waarna elke deelnemer een kaartje kreeg met haar naam en telefoonnummer. Van groep A belde 80% van de mannen later die vrouw op, van groep B bijna niemand. De verklaring hiervoor was dat de mannen die over de ‘enge en gevaarlijke’ brug gingen al voordat ze de vrouw tegenkwamen een lijf vol adrenaline hadden van spanning en opwinding.

Goedmakertje

Dezelfde adrenaline komt ook vrij als je boos bent of juist verliefd. De aanwezigheid van de adrenaline zorgde er voor dat de mannen van groep A de verkeerde vertaling aan de adrenalinesensatie in hun lichaam gaven. Ze verklaarden het als een gevolg van het zien van die mooie aantrekkelijke vrouw (dit is natuurlijk wel een onbewust proces). Hiermee wilden de onderzoekers ook verklaren waarom een persoon die  vreemdgaat het gevoel heeft zoveel meer verliefd te zijn op de ander dan hij ooit is geweest op zijn eigen partner. En waarom mensen zo moeilijk los kunnen komen van die nieuwe liefde. Er zijn namelijk zoveel adrenaline ontlokkende situaties die allemaal vertaald worden in ‘oh, wat ben ik verliefd’. Denk maar aan de spanning van een stiekeme ontmoeting, de angst om ontdekt te worden, de frustratie om elkaar niet ten alle tijden te kunnen zien.  Zoveel keer meer adrenaline komt dan vrij in verhouding tot bij een ‘gewone’ verliefdheid. Meerdere onderzoeken hebben deze bevindingen gestaafd.”

Wat blijft er over? 

Mijn lezeres voegde eraan toe: “Het lastige is dan wel dat nadat de ‘vreemdganger’ zijn vaste partner heeft verlaten voor de nieuwe persoon in zijn leven er ineens een aantal adrenalinestimulerende factoren wegvallen en de vraag rijst hoeveel verliefdheid er dan nog over is. Dat zou dan gelijk een verklaring zijn voor het waarom dat dit soort nieuwe relaties vaak geen stand houden.” Ik vroeg me af of dat laatste wel klopte.

Mijn adrenalinegehalte

“Missen we een bepaalde spanning in bed nu we meer aan elkaar gewend zijn?”, vraag ik me hardop af in bed. In plaats van te vrijen liggen mijn partner en ik braaf naast elkaar te babbelen. Daarna verlaat ik de slaapkamer voor een laatste bezoek aan het toilet. Wanneer ik terugkom kruip ik lekker tegen hem aan. Iets voelt raar aan maar in het donker kan ik het niet zo snel thuisbrengen wat ik voel en moet me behelpen met voelen. Het duurt even voordat het dubbeltje valt. Hij heeft zich tijdens mijn afwezigheid snel omgedraaid en ligt met zijn kop bij ‘t voeteneind en met zijn voeten op het kussen. Het adrenalinegehalte (onder andere) stijgt meteen door het betasten en ik krijg een duidelijk antwoord op mijn vraag. Een beetje vreemd, maar wel lekker…

Wil jij ook eens weten hoe jij de adrenaline van je partner weer helemaal kunt laten oplaaien?