Dating apps kunnen slecht zijn voor je geestelijke gezondheid

In Elite Daily troffen we het volgende artikel aan, we willen het onze lezers niet onthouden. Het originele artikel is geschreven door Rachel Shatto

Heb jij een mobiele telefoon dan is de kans groot dat je daar tenminste één dating-app hebt. Zo eentje als Tinder, waar je lekker naar hartelust naar links of rechts kunt swipen, en waar je kunt uitvinden of iemand binnen handbereik is, op zoek naar een leuke date.
Zo’n datingapp kan je het gevoel geven dat je een potentiele kandidaat  voor de liefde kunt tegenkomen, wie weet vandaag nog.
Momenteel is men aan het onderzoeken of het gebruik van dating-apps de geestelijke gezondheid kan beinvloeden. Wie weet ontmoet jij komende vrijdag de date van je leven.

Zijn dating-apps slecht voor ons? Wat is de impact op onze geestelijke gezondheid en welzijn. Ja, de dating apps hebben wel degelijk een negatief effect. Experts weten gelukkig ook hoe je die negatieve effecten kunt bestrijden. Heel mooi, bij de ontdekking van het negatieve hebben ze meteen een positieve kuur.

Wat zijn die negatieve effecten? 

 

Het gebruik van een dating-app kan erg leuk en bevredigend zijn, vooral in het begin, en nog meer wanneer je een match krijgt. Er is echter ook veel blootstelling aan afwijzing. Het feit dat de afwijzing niet direct wordt ervaren (zoals in gezicht tot gezicht) lijkt misschien dat het effect eerst verzacht, maar het is eigenlijk cumulatief.

Angst voor afwijzing
Lage matchpercentages en grove berichten, om maar te zwijgen van ghosting, kunnen regelmatige gebruikers zelfs cynischer maken over mogelijke dates in de loop van de tijd. Het is dus geen verrassing dat Dr. Anita Chlipala, een erkende therapeut en dating-expert, zegt dat ze “meer angst en soms depressie” bespeurt bij klanten die dating-apps gebruiken.

Na verloop van tijd kan de afwijzing van dating-apps ook een negatief effect hebben op hoe jij je over jezelf voelt. “Ik heb met alleenstaanden gewerkt die online daten, waarbij hun zelfvertrouwen een klap heeft gekregen”, zegt Chlipala. “Ze vragen zich af wat er mis is met hen, en ze hebben een ‘extra alertheid’ ontwikkeld omdat ze zo vaak gewond zijn geraakt. ‘

Ontsnappen met een second love
Het gebruik van dating-apps kan ook het verrassende effect hebben dat gebruikers minder geneigd zijn om aan hun huidige relaties te werken. Volgens Chlipala kan het gebruikers stimuleren om het gevoel te krijgen dat het gras altijd groener is bij de volgende rechter swipe. “Het is belangrijk om ons gedrag te bekijken en te kijken of we dingen doen die een negatieve invloed hebben, zoals te veel afwijzend zijn of denken dat een beter persoon slechts een veeg weg is”, zegt Chlipala.

De reden dat dit een probleem is, zegt ze, is dat door het hebben van een dergelijke houding, we in onze huidige relaties ongelukkig zijn creëren omdat we denken dat “dingen beter met iemand anders zijn” dan dat we echt aan onze huidige relatie werken om het te maken beter.

Hoe verminder je het negatieve?
Dus hier is het goede nieuws: je hoeft niet meteen al je dating-apps te verwijderen om deze negatieve emotionele en psychologische effecten te voorkomen – je hoeft alleen maar de manier te veranderen waarop je ze gebruikt. Voor Dr. Jennifer B. Rhodes, een gediplomeerd psycholoog en oprichter van Rapportrelaties, komt het erop neer eenvoudigweg meer aandacht te hebben. “Oefen op het huidige moment met je date en screening, het is niet de app die de problemen veroorzaakt, maar het is hoe iemand het gebruikt”, zegt Rhodes. En als je iemand ontmoet, zegt Rhodes dat hij “van de app af moet!”

Gebruik met mate

Voor Chlipala is het antwoord om rustig aan te doen. “Het is belangrijk voor alleenstaanden om geen persoonlijk afspraakje te maken,” zegt ze. “Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar er kunnen een aantal redenen zijn waarom iemand niet geïnteresseerd is om je weer te zien. Het betekent niet dat je niet zo waardig of geweldig bent.”

Ja, dating-apps kunnen soms erg verslavend zijn, maar zoals alle dingen, gebruik ze met mate. Als je een aantal van deze negatieve effecten begint te voelen, neem dan een pauze en concentreer je op onthouden waarom je zo geweldig bent en de juiste vegen helemaal waard bent.