De groeipijnen van het daten

Mijn buurmeisje van 14 is hevig op zoek naar de liefde en zit midden in de fase van aftasten en uitproberen. Ik krijg de indruk dat ze verkering wil ‘om de verkering’, vanwege de kick. Verkering is natuurlijk het leukste dat je kan overkomen, maar er is ook een andere kant van de medaille, ze wil absoluut niet het risico van een blauwtje lopen. Kost wat kost wordt dat voorkomen dankzij een omweg.

Postillon d’amour

Wanneer ze een nieuwe vlam op het oog heeft draait ze min of meer als een kat om de hete brij. Ze durft hem niet rechtstreeks te benaderen, ze weet wel dat hij vaak naar haar kijkt en lacht. Ook hij durft haar blijkbaar niet te benaderen. “Hoe los je dit op”, vraag ik haar. “Heel eenvoudig”, aldus mijn buurmeisje. “Ik vraag gewoon aan mijn vriendin of zij wil uitvissen hoe hij mij vindt”, vertrouwt ze me toe op dag 1. Een mooi voorbeeld van postillon d’amour. Dag 2 krijgt ze het antwoord: blijkbaar vindt hij haar heel aardig. Dag 3 krijgt de vriendin de opdracht om uit te vinden hóe aardig hij haar dan wel vindt. Dag 4  komt de bevestiging dat hij wel verkering wil. Het vriendje krijgt dag 6 een vorm van garantie. Er wordt dus indirect onderhandeld tot beiden op zeker kunnen spelen als ze elkaar vragen voor verkering. Dit omdat de angst voor teleurstelling overheersend is.

Gratis en spannend daten
Het hele proces wat eraan vooraf gaat duurt uiteindelijk twee weken, de verkering die erop volgt duurt gemiddeld op die leeftijd een week, maar meestal is net voor die tijd alweer een nog leuker vriendje wordt gevonden.  En dan begint het hele spel weer opnieuw, want je moet nu eenmaal op je 14e een vriendje. Wat bij mijn buurmeisje gratis en spannend is, is in dezelfde periode voor haar vader een kostbare aangelegenheid.

Daten met een Poolse bruid
Mijn buurman is al een tijdje op zoek naar een nieuwe partner. Het liefst eentje die ook leuk is voor zijn puberdochter. Daten via een datingsite heeft het volgens hem niet. “Mannen en vrouwen gebruiken elkaar op een datingsite alleen maar als wegwerpartikel”, zo weet hij. Net als bij zijn dochter overheerst bij hem de angst voor teleurstelling op datinggebied. Om het risico op blauwtjes uit te sluiten heeft hij sinds een tijdje contact met een duur bureau die willige Poolse typetjes levert, volgens de folders. Wat je van ver haalt is blijkbaar lekker! Sinds een tijdje correspondeert hij succesvol met een aantrekkelijke dame en de telefoonrekening loopt ook al aardig op. Twee maanden geleden was hij daar in dat verre land te gast bij haar en afgelopen weekend kwam zij op tegenbezoek bij hem. De voorbereiding hiervoor had heel wat voeten in de aarde, alle achterstallige klussen in huis werden weggewerkt. Hij had het er maar druk mee.

 

Hulpsinterklaas
Er gaat ook aardig wat geld inzitten. Zijn nieuwe liefje heeft het daar niet zo breed, dus hij heeft ondertussen al een aardig bedragje overgemaakt om daar voor hulpsinterklaas te spelen. Maar vlak na haar bezoek aan Nederland krijgt hij een keurig net briefje van haar, waarin ze de conclusie trok dat hij niet de juiste persoon is voor haar. Mijn vermoeden wordt bevestigd: zijn bankrekening is niet overtuigend genoeg. “Zonde van mijn geld”, zo antwoordt hij met spijt. “Zonde van mijn tijd”, bijt de Poolse nog verwijtend terug.

Ach ja, arm geboren, daar kun je niks aan doen, maar arm trouwen, dan ben je een sukkel, zo is het toch?

 

 

De voor en nadelen van een blauwtje lopen
Eenmaal opgekrabbeld begint hij toch weer om zich heen te kijken. Ik zet de voor- en nadelen van een blauwtje lopen nog eens voor hem op een rijtje als hij erover klaagt. Ondanks dat dure bemiddelingsbureau en al zijn investeringen heeft hij toch geen garantie om dat blauwtje niet te lopen, daar is hij inmiddels achter. Ik wijs hem erop dat een blauwtje lopen helemaal niet erg is. Het voordeel van deze ervaring is dat hij eindelijk alle klussen in huis heeft afgemaakt. En dat hij inziet dat hij zijn geld beter kan gebruiken. Bovendien, je wordt er niet dommer van. En je wordt met je neus op de realiteit gedrukt. Misschien had hij meteen duidelijkheid moeten geven over zijn financiele situatie, dan had hij zichzelf de teleurstelling wellicht kunnen besparen.

Je eigen (dating) marktwaarde verkennen

Maakt niet uit van welk datingsysteem je gebruik maakt, je leert je marktwaarde kennen en doet mee in het natuurlijke proces van selecteren, afwijzen en afgewezen worden. Het hoort nu eenmaal bij het leven. Zo groei je. En als je een beetje volwassen bent, dan moet je tegen blauwtjes kunnen. Het zijn de groeipijnen van het daten. Het doet even zeer, maar daarna groeit er misschien echt iets moois uit waar je nog jaren mee vooruit kan.