Eeuwig jong

droom jij van de ideale man?Voordat ik het weet heb ik een date met iemand die een halve generatie jonger is. Qua energie overtref ik hem en ik voel me nog lang niet zo oud als mijn kalenderjaren aangeven. Het daten met een jongere man geeft me een verfrissende kijk op mezelf en eeuwige jeugd. Het begin van een wedloop?

Het begint als een geintje, een date met iemand die eigenlijk veel te jong voor me is. Ik voel me er op het eerste gezicht niet zo comfortabel bij, zeker niet wanneer iemand me vraagt of degene waar ik zo’n lol mee heb mijn zoon is. Toch hebben we elkaar gevonden en we zijn echte soulmates.

Na het eerste avondje uit blijven we elkaar elke keer weer opzoeken. Zolang we met z’n tweetjes zijn voelen we totaal geen leeftijdsverschil. We kunnen urenlang praten en lachen. Ook seksueel is het leeftijdsverschil absoluut niet belangrijk. Mannen hebben sowieso moeite om mij bij te houden en wat dat betreft is een jeugdig type niet te versmaden. Ik begrijp eigenlijk niet waarom het niet vaker gebeurt, oudere vrouwen met jongere mannen.

gelukkig wordenOmgekeerd doen heel veel oudere mannen het met jongere vrouwen en niemand zal daar vreemd van opkijken. Ook bij vrouwen zie je het steeds meer. Het begon geloof ik bij Adele Bloemendaal. Patty Brard deed het, Elizabeth Tailor doet het, Patricia Paaij, dus ook ik, Geraldine zou het moeten kunnen ondanks dat ik geen beroemdheid ben. Het gaat goed zolang de buitenwereld zich niet ermee bemoeit. Maar het is nu eenmaal moeilijk om die factor er buiten te houden als je niet op een onbewoond eiland woont.

‘Zo, jij hebt veel rimpeltjes’, reageert een van zijn zoontjes wanneer hij me ziet lachen. Ik kom die middag even vrolijk aanwapperen bij mijn vriend en krijg meteen een spiegeltje voorgehouden. Het knulletje vergelijkt me natuurlijk met zijn veel jongere moeder. Aan de ene kant is het vertederend, die leeftijd waarbij kinderen nog ongeremd hun mening verkondigen. Maar als je zelf het voorwerp bent van hun oordeel valt het vies tegen. Onderweg in de hal werp ik meteen een blik in de spiegel om te checken of het kind gelijk heeft, maar kan niets geks ontdekken. Het kind overdrijft.
Mijn vriend loopt later mee naar de spiegel en probeert me te troosten, maar de manier waarop hij dit doet zet me aan het denken. Ik ga me toch oud voelen.

Voordat ik het weet betrap ik mezelf erop dat ik bij de kapper bladen zit te lezen over een jeugdig uiterlijk. Het is in Nederland nog niet zo erg als in Amerika, maar het geknutsel aan je uiterlijk komt er steeds meer in. We willen jong blijven en er jong uit blijven zien. En vooral blijven meedoen.
De eerste die in Nederland openlijk knutselde aan haar uiterlijk, en dat was ook iemand die met jongere mannen aan het daten was, dat was toch wel Adèle Bloemendaal. Maar er zijn er nog meer. Vanessa verdient dik geld aan haar en andere jeugdige uiterlijken, Marijke van Helwegen is er beroemd om en ook Linda de Mol heeft haar toet verbouwd. Of noem nu eens Patricia Paay met haar nieuwe man. Die geeft openlijk toe dat ze flink aan de Botox is om er jong uit te blijven zien. Wat is dat nu met dat uiterlijk. Leeftijd zit hem toch niet in een strak velletje, maar tussen je oren?

Waarom is jeugdig zijn nu leuker dan oud? En is het eigenlijk wel leuker? Behalve een jeugdig uiterlijk heb je natuurlijk ook een jeugdige levensstijl nodig. Na een test uit een van die bladen over ‘Je Echte Leeftijd’ blijkt dat ik nog heel wat jaartjes kan optellen bij mijn kalenderleeftijd. Conditie, roken, borreltje, kilootjes teveel, de jaartjes stapelen zich op. Ik loop volgens de test zo tegen de tachtig jaar zoals ik het uit mijn hoofd bereken. Oefs, als ik de uitslag van die test moet geloven staat het er niet best met me voor en ik voel me opeens drie keer zo oud als mijn sparringpartner. De sigaret wordt afgeschaft, dat scheelt veel, zo niet het meest in jaren. Het VDH* dieet wordt tevoorschijn getoverd en het See Food* dieet afgeschaft. Met de herwonnen lucht wordt het wat makkelijker om aan de conditie te werken. Fietsen, lopen, zwemmen, een heel gevecht, maar de moeite waard. Je bent zo oud als je je voelt en momenteel voel ik me weer heel wat jonger! Kilo’s jonger om eerlijk te zeggen. En mensen die een halve generatie jonger zijn, daar loop ik tegenwoordig dankzij die herwonnen conditie met een flinke bocht omheen. Ik mag dan hier en daar een rimpeltje hebben en ruim in mijn vel zitten, maar eelt op mijn ziel is iets waar ik niet al te ruim over beschik. Dat beetje trots dat ik nu heb verzameld wil ik wel zo houden.

Het VDH dieet? Vreet De Helft.
Het See-food dieet? When I See Food, I Eat food.