Er komt niks terecht van die opvoeding!

Geraldine ontdekt haar vrijheid en gaat woppen onder het motto ‘lange vergaderingen’. Als het op de liefde aankomt is ze creatief met het verzinnen van uitvluchten.

Vroeger was je verliefd, verloofd, getrouwd en als het niet meezat, dan was je overgeschoten en soms een beetje zielig. Ik had eens zo’n juf op school. Ze had meer het uiterlijk van een vent, geen juweeltje van een vrouw dus om te zien. “Ach”, zei mijn moeder meewarig tegen de verjaarsvisite. “Ze is overgeschoten, maar gelukkig heeft ze toch nog gezelschap, ze woont nu tegenwoordig knusjes met een vrouw die ook overgeschoten is”. Wist men toen veel? Het leven was in die tijd nog simpel, kom daar nu nog maar eens mee, op een christelijke basisschool, dan is zo’n onderwijskracht snel het baantje kwijt.

Lat, wop en andere versies

Tegenwoordig heb je allerlei soorten relaties, zoals LAT of WOP, van Living Apart Together tot Wippe, Ontbijte en Pleite. Ik heb voor mezelf al uitgevonden dat zo’n WOP relatie mij het beste bevalt. Geef mij dan maar het vrij-gezellige leven dat ik nu leid. Af en toe lekker eens uit je dak gaan met een tijdelijke relatie, want soms mis je wat. Mijn kroost weet van die gevoelens. Als je op je 18e van macaroni houdt, doe je dat op je 80ste ook, zo vergelijk ik deze hobby met een andere liefhebberij van me. Op die manier krijgen ze er nog begrip voor dat ik op mijn leeftijd zo nodig iets wil op het gebied van nachtleven. “Je doet maar wat je niet laten kunt, ma”, zo laten ze weten, “als je het maar niet hier doet!” En dat klinkt wat minder democratisch in dit huisgezin, want ik stuur hun vriendjes ook niet weg als ze aan komen wapperen en willen blijven slapen, vrijheid, blijheid. Maar kinderen begrip op laten brengen voor seks op latere leeftijd gaat er maar moeilijk in als het over de eigen moeder gaat.

Je te pletter schrijven
Moderne relaties dus, en daar hoort ook het e-daten bij. Via  een leuke datingsite zoeken naar een willig slachtoffer, die niet meteen allerlei intrekneigingen krijgt. Je te pletter schrijven op een zo aantrekkelijk mogelijke manier en met een beetje humor. Een kick, want als eenmaal die live ontmoeting er is, is de spanning er al snel af. Voor die tijd kan je ongeremd je fantasie loslaten op de onbekende prins op het witte paard, maar van chatten alleen blijf je niet lang kicken.

Woppen dus
Een WOP-relatie buiten de deur dus, daar gaat het kroost mee akkoord. En moeder op avontuur. “Jongens, ik heb een vergadering vanavond, en het kan wel eens heééél laat worden”, zo begin ik met mijn eerste uitvlucht. En het werd een lange vergadering. ‘s Morgens even voor zevenen ben ik weer paraat. Geluidloos met een brede smile op mijn gezicht open ik de voordeur en sluip naar boven. Even later kom ik weer fris en nieuw onder de douche vandaan, net als iedere morgen, om tien over zeven, niks aan de hand dus. Gevaarlijk vrolijk smeer ik alle boterhammen. Maar het thuisfront is niet achterlijk, zo blijkt later. “Ja, mijn moeder heeft vannacht een gast gescoord,” zo hoor ik zoonlief oneerbiedig tegen zijn meisje zeggen door de telefoon. Zelfs het ‘schoonspul’ moet kennelijk bijgespijkerd worden over mijn uitspattingen.

Afgestraft
Enkele dagen later kan ik weer ontsnappen, ik krijg de smaak zwaar te pakken. Het argument ‘vergadering’ lijkt me dit keer overbodig dus ik vertel ronduit wat ik van plan ben. “Oké ma, maak er wat van”, zo laat mijn zoon weten met een vette knipoog. Bij een derde gelegenheid is het wat minder makkelijk. “Nee ma, we gaan nu zelf stappen.” Geen oppas voor de jongste dus. Dat is vervelend voor me. Hè, net nu ik van de vrijheid geproefd heb. “Nou, dan vraag ik toch of hij hier komt”, opper ik modern, maar dat wordt per ommegaande afgestraft. “Nee ma, je gaat veel te snel. Als je hem over twee maanden nog leuk vindt, dan gaan we er over nadenken. Maar nu nog niet, je houdt hem maar buiten de deur”. Ik ben sprakeloos. Ik voel me net weer een 18-jarige, die door haar conservatieve moeder wordt tegengehouden onder het motto: alles mag, als we het maar niet zien. Ik slaak een zucht. En kom tot de ontdekking, dat die conservativiteit zowaar een geslacht heeft overgeslagen. Sjonge, van dat opvoeden van mij komt helemaal niks terecht, zo trek ik de conclusie. En het gekke is dat ik dat mijn moeder ook zo vaak heb horen zuchten over mij toen ik nog jong was.