Gevaarlijke leeftijd

Seksdrang hebben op latere leeftijd schijnt niets bijzonders te zijn, meer regel dan uitzondering. Terwijl veel vrouwen het zo wel best vinden binnen hun relatie, worden de mannen vaak nogal onrustig. En erover praten is al helemaal niet makkelijk. Met moeder de vrouw kun je het wel vergeten.

Ook onder vrienden ga je immers niet toegeven dat je ’s nachts niet meer de stud uithangt bij je eigen vrouw… Nee, mannen kijken wel uit, letterlijk en figuurlijk. Vallen seksuele activiteiten binnen het huwelijk niet te regelen, dan gaat de man vanzelf mijmeren over betere tijden. Hun eigen vrouw verleiden ze al lang niet meer, ze hebben de moed verloren. Maar ze weten nog precies hoe het moet. Want immers, zwemmen, fietsen en lekker, eh… Verleer je nooit.

Smoezen

Nog één keer jong zijn, nog één keer erbij willen horen en als ze eenmaal de smaak te pakken krijgen en het gaat goed, zijn ze niet meer te houden, die onrustige getrouwde mannen. Vrouwen onder elkaar noemen dit verschijnsel bij mannen niet voor niets de ‘gevaarlijke leeftijd’. Op internet kom je ze bij bosjes tegen. Gebonden, ze durven het ronduit niet tegen hun vrouw te zeggen dat ze wat missen en zoeken naar een alternatief om hun honger te stillen. Ze willen er nog even tegenaan. Nu is hun redding nog de ontsnapping via de zaak, de vergadering die uitloopt of het onverwachte congres. Straks na het pensioen of de vut rest alleen nog het rondhangen bij moeder de vrouw. De mogelijkheid tot smoezen wordt beperkt en de sociale controle groter.

Hunkeren

Via de datingsites variëren de oproepen voor een spannende ontmoeting nogal. De één geeft direct toe dat hij al jaren op een droogje zit en getrouwd is, de ander laat pas later zijn internetcontacten blijken hoe de vork in de steel zit. De één geeft onverbloemd toe dat hij op zoek is naar een seksrelatie, de ander zoekt eerst nog iemand voor een sauna, bioscoop, theater of dineetje, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Ze hunkeren allemaal naar hetzelfde, die broodnodige intimiteit.

Gemis

Hoewel er thuis al jaren niet meer gesproken kan worden over seks, weten de mannen heel goed hoe ze het onderwerp moeten bespreken. Sommigen halen hier de meest poëtische beschrijvingen bij om hun toekomstige minnaressen over de streep te trekken. Ontroerend soms, ze willen niemand kwetsen, maar laten duidelijk blijken dat ze wat missen, dat ze wel ouder worden en het gemis hun gaat opbreken. Ze spreken over hoe ze weer zouden willen genieten van een ander lijf. Van doorgewoelde lakens. Ze dromen ervan hun toekomstige partner te zien reageren met een schokkend en sidderend lijf van genot veroorzaakt door hun handen alleen al. Optimaal genieten en vooral ook experimenteren, het laatste kan nog inhouden dat men ‘vreemd’ wil vreemdgaan.

Verstopt

Niet alleen op internet kom je ze tegen, maar ook in het ‘echte leven’. Afgelopen zomer belandde ik tijdens een gezellige avond in de kantine van mijn vakantieonderkomen en binnen vijf minuten was ik verwikkeld in een recht-op-de-man-af gesprek over seks met een wildvreemde man, van rond de zestig, compleet met toupet. Zo’n ‘vader gaat op stap’ type. Nadat hij uitvond dat ik alleen was probeerde hij me al binnen een kwartiertje het bed in te praten, mijn bed welteverstaan. Helemaal niet vreemd voor hem, zo gaf hij toe, hij deed dat wel vaker buiten zijn huwelijk om. Als hij het gewoon vond, wat deed ik dan nog moeilijk? Het was helemaal niet goed voor mijn gezondheid als ik zo lang zonder seks zat, wist hij. Lachend voegde hij eraan toe: “Als er van onderen niks doorstroomt, gaat de boel boven verstopt zitten”. Toch ging ik er niet op in ook al klonk het op dat moment wel verleidelijk. En dat was achteraf maar goed ook. De week daarop hoorde ik dat hij, terwijl hij ergens aan het ‘logeren’ was, een attack had gekregen. Zijn theorie over dat doorstromen ging in dit geval dus niet op, het had dus net zo goed bij mij in bed kunnen gebeuren. Gevaarlijk dus, die leeftijd, niet alleen voor de vrouwen die ermee getrouwd zijn, maar ook voor de vrouwen waar de heren bij terechtkunnen als ze vreemd gaan.