Ghosting, is het jou al overkomen?

Je hebt net een paar dagen leuke contacten met een geliefde via een datingsite en ben er zo ongeveer aan toe om elkaar in het echt te ontmoeten. Ken je dat? De chatberichten die je met hem of haar hebt gedeeld waren uitnodigend, nieuwsgierig makend naar meer. En dan opeens krijg je geen antwoord meer. 

 

 

Kan natuurlijk zijn dat hij het even druk heeft, zonder batterij zit of dat hij al ligt te slapen. Dan maar wachten tot de volgende dag. Je waagt er een telefoontje aan, maar hij of zij neemt niet op, en wat blijkt? Jouw geliefde is van de aardbodem verdwenen, het waarschijnlijk net iets te heet onder de voeten.

Koudwatervrees?
En dan blijkt dat jouw geliefde wellicht een ghost was, iemand die zichzelf even compleet van de datingsite heeft laten verwijderen op de vlucht voor meer dan een vluchtig contact, iemand die eigenlijk niet eens meer wil bestaan. Bijna de helft van de mensen die regelmatig daten is dit al eens overkomen. Iemand die misschien niet net zoals jij zich flink vermaakt voelde met de conversatie. Iemand die toch koudwatervrees heeft gekregen en eigenlijk niet verder durft, het kan van alles zijn. Het contact is in ieder geval weg, evenals de facebook pagina of wat dan ook. Niet getreurd. Gewoon weer “back in the saddle” en op naar de volgende geliefde. Jij hebt even een paar dagen lol gehad, laten we het daar maar bij houden.

Het kan natuurlijk zijn dat er echt iets aan de hand is waardoor die ander niet meer reageert, maar is het na een week nog niet duidelijk, vergeet het dan maar, dan heb je te maken gehad met ghosting. De persoon waar jij mee te maken had was hoe dan ook nog even niet toe aan een nieuwe relatie en besefte dat pas toen hij contact had met jou. Kan gebeuren, gebeurt ook buiten datingsites om. Part of the game, als je namelijk gaat daten kan het altijd zijn dat je een blauwtje loopt, even de verkeerde treft of wat dan ook.

Zelf ghost gedrag voorkomen

Heb jij zelf al een paar dagen contact met iemand en blijkt dat iemand te zijn die bij nadere kennismaking niet voldoet aan wat jij voor ogen had? Dan kun je laf wegduiken in de anonimiteit, maar je kunt ook een slecht weer gesprek aangaan met diegene. Jij bent niet aansprakelijk voor zijn emoties.
Bereid je goed voor op zo’s slecht weer gesprek.

Hoe pak je het aan
Begin met het overbrengen van jouw boodschap. Ook al denk je dat het voor de hand ligt, vertel eerst wat je vindt en wat het resultaat is van dat vinden. Je kunt in tweede instantie nog open staan voor zijn of haar emoties, wellicht als je psychologie hebt gestudeerd, maar heb je dat niet, maak het dan niet al te moeilijk, die ander heeft gewoon pech, het is even leuk geweest maar nu moet het afgelopen zijn. Maak duidelijk dat jouw beslissing definitief is en niet onderhandelbaar.

Profielschets
Neem even de tijd om tot jezelf te komen na dit gesprek, geef jezelf een schouderklopje, en om een volgende misser te voorkomen, stel eens even een verlanglijst samen waaraan jouw nieuwe geliefde moet voldoen. Maak een profielschets van je ideale partner. Wat moet hij net als jij leuk vinden? Welke leuke hobbies moet je delen met hem of haar. Wat is jouw ideale vorm van relatie. Komt iemand daar op een datingsite dichtbij, dan weet je zeker dat je niet snel een tweede ghoast zal ontmoeten, of dat je na een paar dagen toch je bedenkingen krijgt. Veel plezier met de volgende… dan gaat het vast lukken.