Is seks iets voor ouderen? Ja juist!

Het zit een beetje ingebakken in de mens… iemand op leeftijd zou niet meer aan seks moeten doen. Kinderen doen hier ook al rake uitspraken over als ze voor het eerst met seksuele voorlichting worden geconfronteerd. Blijkbaar wordt het bij sommigen iets te plastisch uitgedrukt. Mijn zus riep vol afschuw uit: de dominee is een viespeuk zeg… die heeft 7 kinderen. Hij moest dat kunstje dus op zijn minst 7 keer hebben gedaan. En als je dan uitgefocust bent op de dominee, dan realiseer je dat je ouders dat ook op zijn minst 1 of 2 of meerdere keren hebben moeten doen, alles voor het goede doel, het kinderen maken. Maar shocking om dat als kind te moeten constateren toch?

De komst van de Pil

Kinderen maken en seks… zo zijn generaties lang grootgebracht, daar doe je het voor. Over het plezier van seks werd niet echt gesproken. Gelukkig is dit nu anders. Belangrijk is het genieten van seks.. en daar ligt dan ook de nadruk op. Zeker sinds 1964, toen de pil werd geïntroduceerd in Nederland. Een uitkomst voor mensen die seks niet uitsluitend zagen om baby’s te maken. Sindsdien is wel duidelijk dat seks er is voor je plezier. Gelukkig is er sinds de pil iets definitief veranderd. De angst voor zwangerschap is niet meer nodig en ook niet de angst voor een ongekend hoog aantal nakomelingen.

Waar seks allemaal goed voor is

Of seks iets voor ouderen is? Ja, voor jouw eigen ouders zelfs ook, ook al moet je er niet aan denken. Je kunt tot op hele hoge leeftijd plezier hebben van seks, en het is ook zo ontzettend goed voor je, ja juist voor oudere mensen. Weet je dat seks heel gezond is voor oudere mensen? Een prachtige manier van bewegen. Behalve dat je extra calorieën verbrandt verstevigt seks botten en spieren, je afweersysteem wordt actiever, je hart komt in een prima conditie, je krijgt minder last van stress, je stofwisseling krijgt een extra stimulans. Mensen die aannemen dat oudere mannen van seks wellicht een hartaanval krijgen, die hebben het mis. Behalve als je als man nauwelijks meer beweegt, dan heb je een verhoogd risico. Dus mannen op leeftijd… ga lekker fitnessen voordat je in bed een marathon gaat lopen.

Je relatie krijgt een oppepper

Seks op latere leeftijd is fantastisch, het zorgt er voor dat je relatie beter wordt… ook al zou daar de laatste jaren een beetje de klad in gekomen zijn. In elke relatie maak je fouten, en kun je het weer goedmaken. Het mooie van seks op oudere leeftijd, vooral als je een vaste partner hebt, is dat je je op je gemak voelt. Je kent je partner, voelt je er thuis, je hebt genoeg ervaring met hem of haar, omdat je ondertussen wel weet wat diegene lekker vindt. Kortom, je gaat vol zelfvertrouwen lekker vrijen.

De voordelen van seks op latere leeftijd

Er zijn natuurlijk wel een paar puntjes, maar vooral geen hindernissen. Misschien moet je wat langzamer op gang komen en het voorspel wat langer maken, nou daar is dus helemaal niets tegen. Hoe ouder je bent hoe meer uithoudingsvermogen je hebt. Mannen komen niet meer na een paar minuten klaar maar kunnen de boel goed onder controle houden. Geen wonder dat bij onderzoeken naar seks onder ouderen blijkt dat de meeste ouderen dik tevreden zijn over hun seksleven. En waarschijnlijk heb je wat minder seks dan vroeger, in plaats van 3 keer in de week, misschien 3 keer in de maand. Dat geeft helemaal niets. De zin in seks neemt best wel af, ook bij mannen.

Seks voor oudere vrouwen

Bij vrouwen kan verminderde zin in seks liggen aan de overgang, maar bij mannen kunnen de hormonen wellicht ook wat verminderen.
Bij vrouwen speelt vaak nog wat anders. Niet meer het figuur als op je 18e, alles zit wat meer in de breedte. Het zou kunnen dat je je daardoor wat minder sexy voelt. En als je je minder sexy voelt, dan heb je vaak ook minder zin in seks. In dat geval kun je mijn artikel over lingerie van de vorige keer nog eens doorlezen, want aan het je sexy voelen kun je wat doen met lingerie. Trouwens, mannen vallen vaak niet over dat kilootje meer op je body.. zolang je maar lekker kunt vrijen.
Naast hormonen kun je ook last krijgen van medische problemen of andere lichamelijke problemen.
Heeft een vrouw wellicht minder zin door de overgang of is er een percentage die pijn krijgt bij het vrijen, aan beiden is wat te doen. Er zijn natuurlijk allerlei spannende hulpmiddelen, zoals een glijmiddel of vibrators, hormooncremes of hormoonvervangende therapie. Een viagrapil voor vrouwen is uitsluitend in Amerika te verkrijgen, en dat komt omdat die pil best wel vervelende bijwerkingen heeft, zo kun je duizelig worden, suf, of je bloeddruk zakt naar een laag niveau. Kortom, daar word je ook niet vrolijker van. In Nederland is de pil dus verboden, vanwege al die bijwerkingen.

Erectieproblemen, ga er wat aan doen!

Bij mannen op leeftijd speelt vaak een ander probleem… en in plaats van het aan te pakken doen ze er niets aan.
Ik heb het hier over erectiestoornissen. Je denkt misschien dat je de enige bent, maar al tussen het 40ste en 50ste levensjaar lijdt al 13,5 procent van de mannen aan zo’n stoornis. Voor mensen tussen de 50 en 60 is dat opgelopen naar 23,7 procent en nog eens 10 jaar later is dat 40 procent. Helaas gaat maar 10 procent van de mannen met dit probleem naar de dokter. En daar kun je je gerust ongerust over gaan maken. Erectieproblemen kunnen zelfs een indicatie zijn dat er hele andere problemen spelen, zoals een hart- of vaatziekte, diabetes, het kan veroorzaakt worden door medicijnen die tegen depressies worden gebruikt of medicijnen die de bloeddruk reguleren. Ook maagzuurremmers of pijnstillers kunnen de oorzaak zijn. Ook kan het komen door een verdikt prostaat, waar ook in veel gevallen iets aan te doen is. Bij de laatste aandoening wordt de plasstraal steeds dunner en krijg je problemen met plassen. Vaak kunnen de klachten eenvoudig verholpen worden, maar in sommige gevallen kan het wijzen op ernstiger problemen. Het is dus altijd aan te raden om met je erectieprobleem naar je huisarts te gaan, en durf je dat niet, bezoek dan eens een mannenkliniek voor een check up, dan komen deze problemen vanzelf boven drijven.
Zomaar een blauw pilletje ergens kopen is niet aan te raden. De pil zorgt er wel voor dat je erectiestoornis verdwijnt, er stroomt meer bloed naar de penis. Ook wordt het wegstromen van bloed uit de penis tegengehouden.

Klinkt het allemaal mooi maar is jouw relatie al een tijdje verpest door spanningen, ruzies, misverstanden of andere zaken, niet genoeg om uit elkaar te gaan, maar wel genoeg om niet meer in elkaar te gaan? Misschien is dan de volgende training iets voor je.