Is veilig vrijen nu zo moeilijk?

Wanneer begin je erover, dat veilig vrijen? Volgens de reclamespotjes in ieder geval voordat je je slipje uit hebt. Sommige mensen beginnen al veel en veel eerder over het onderwerp. Zoals chatcontact Marcel. Nog maar nauwelijks is het ijs gebroken of hij begint erover. En daar heeft ie zo zijn reden voor.
Een beetje voorzichtige kennismaking begint met een serie chatgesprekken en wat mailverkeer voordat ik het tijd vind voor het echte oogcontact met een nieuwe vlam. Eerst wordt er druk over en weer geprofileerd en gesolliciteerd voordat het zover is. Chatcontact Marcel is een man met dat beetje gevoel, de juiste vragen en de juiste opmerkingen. In zijn profiel staat dat hij niet echt valt op vrouwen met een dijk aan sekservaringen. Op het moment dat ik dat lees, net voor onze chatperiode, stel ik subtiel mijn seksgegevens in mijn profiel bij.

Mooi staaltje van aanpassingsvermogen toch? Marcel weet me al snel in te pakken met zijn manier van reageren en de chatcontacten worden steeds leuker. Veelbelovend zelfs. Ik laat hem weten dat ik er bijna aan toe ben om hem te ontmoeten. Zijn manier van doen maakt me nieuwsgierig en ik kan haast niet wachten.

“Geholpen”
“Met mij vrij je altijd veilig”, zo zie ik plotsklaps op mijn scherm verschijnen terwijl ik druk met hem gegevens uitwissel over onze ontmoetingsplaats. “Ik ben geholpen”, licht hij toe, zonder dat ik de kans krijg om het woord hoezo in te kloppen. Ik moet in eerste instantie wel even lachen omdat kinderwens bij mij niet meer zo echt voor de hand ligt. Er zijn voor mij wel heel andere redenen om veilig te vrijen en een condoom te gebruiken. “Bij mensen zoals jij schuif ik het liefst twee van die dingen over elkaar”, zo overdrijf ik meteen.

Altijd clean?

Ik haat dat, die ‘geholpen’ mannen die niet gehinderd door levend zaad denken dat veilig vrijen uitgevonden is om niet zwanger te raken. Ze vrijen heel wat af zonder dat beschermende regenjasje en houden zichzelf voor dat het altijd maar veilig is wat ze doen. Argumenten zijn dan dat ze niet teveel sexsperience hebben. Of dat de vrouwen waarmee ze iets hebben gehad ‘veilig en onervaren’ waren. Of dat je de eerste bent na een lange periode van ontberingen. In ieder geval zijn zij altijd clean! Je kunt ze geloven op hun woord. Bovendien hebben ze een hekel aan condooms, sterker nog, de prestaties verminderen, het leidt zo af, dan verdwijnt de zin. Sta na zo’n serie opmerkingen dan nog maar eens sterk in je schoenen om op het ‘moment suprème’ je noodvoorziening Durex aan te spreken.

Aanvallen als verdediging

Zie je nu wel, ik haat ze terecht, die ‘geholpen’ mannen. Bij zo’n discussie wil je natuurlijk niet laten merken dat je twijfelt over zijn veilig zijn. Het condoomgebruik kan nog gestimuleerd worden door te stellen dat je niet weet of je zelf wel clean bent. Op die manier is het voor zijn eigen bescherming. Maar chatcontact Marcel valt dus niet op vrouwen met veel sekservaring.
Gelukkig heb ik geleerd dat aanvallen de beste manier van verdedigen is. Ik spreek eenzijdig met hem af dat als hij zich laat keuren bij de dokter en mij het papiertje overhandigt, dat het dan zover is dat ik zonder condooms met hem in zee zal gaan. Aangezien ik uit ervaring weet hoe weinig mannen op zo’n moment echt naar een huisarts stappen met die kwestie zit ik voorlopig even goed. Want ik vrij veilig, of ik vrij niet!

Naschrift
Ik hoef je eigenlijk niet meer te vertellen dat vrijen met Marcel dus op niets uitliep. De keer erop kreeg ik een match met een nieuwe vlam via Tinder. We maakten er dit keer weinig woorden aan vuil en kwamen al snel tot een eerste ontmoeting die erg beviel. Onze tweede ontmoeting was voor een heerlijk diner op een terrasje op een zonnig plein in de binnenstad. We lachten naar elkaar en genoten van het eten. Innig gearmd gingen we weer huiswaarts. Naar mijn huis dus, op mijn uitnodiging. De slipjes waren al een tijdje uit toen ik toch vroeg of hij aan veilig vrijen deed. Ja, antwoorde hij, ik ga altijd in het midden van het bed liggen. Je snapt dat we beiden moesten lachen. Daarna gaf ik hem de suggestie dan maar even op zijn buik te keren, dan kon hij precies tussen de matrassen zijn ding doen.
Tja, ook tijdens het vrijen kun je soms hartelijk lachen om serieuze zaken.