KISS (voor gebonden mannen)

een man die niet kan beslissenMeestal zo tegen de lente zet ik een datingoproep op internet en meestal krijg ik daar behoorlijk wat respons op. Hoewel ik duidelijk aangeef dat ik ongebonden ben en ook op zoek naar ongebonden krijg ik toch veel reacties van getrouwde mannen die eigenlijk buiten de gevraagde categorie vallen. En dat leidt soms tot verrassende ontdekkingen.

Ach ja, ik laat ze hun verhaal maar vertellen. De meesten zijn al tijden getrouwd, het huwelijk is verzuurd en aan seks wordt niet meer gedaan. Vooral tegen de tijd dat de kinderen de deur uit gaan slaat de verveling en ergernis toe. Van ellende zoeken de mannen op internet naar leuke contacten in de hoop dat er iemand is waarmee ze zich kunnen vermaken. Sinds kort weet ik dat die mannen zichzelf niet serieus genoeg nemen. Ik raakte in gesprek met een man die hierop een mooi antwoord had gevonden, KISS, noemde hij het: Keep It Stupid and Simple. KISS is een methode voor succesvol management.

Zeker van de liefde

Ook zijn huwelijk was een beetje uitgeblust maar hij had nog spirit genoeg om na te denken en niet te twijfelen aan zichzelf. Bovendien was hij een specialist op gebied van communicatie en dat wilde hij thuis ook in de praktijk brengen. Hij stelde namelijk zijn doelen voor zijn toekomst en vroeg zich daarbij af: “wil ik nog getrouwd blijven”. Het antwoord was JA, want voor zijn gevoel is 80 procent van het huwelijk nog goed, alleen miste hij iets en hij wilde het niet blijven missen! In plaats van het op internet te zoeken naar alternatieven confronteerde hij zijn vrouw met zijn gemis, zo zeker was hij van zichzelf en de liefde van zijn vrouw voor hem.

Drie keuzes

Na een eerste weigering hierover te praten zei hij: “joh, ik ben nu zo lang met je getrouwd, ik mis wat, maar kan jou niet missen… Jij krijgt drie opties: 1) een scheiding; 2) mij de vrijheid laten in een vrij huwelijk; 3) je vult aan waar ik nu eenmaal zo’n behoefte aan heb.” Hij legde de verantwoordelijkheid voor zijn geluk op het bordje van zijn vrouw. Aan haar de keuze. Het duurde vrij lang voordat hij een antwoord kreeg want er viel heel wat te plussen en te minnen en als je een man hebt die tegen de penopauze aanzit kan tijdrekken soms ook winst zijn. Veelal gaat de knuffelbehoefte over of wordt duidelijk minder. Maar het ging niet over, deze heer nam zichzelf serieus. Hij ging dreigen met leuke internetvriendinnen waar hij wel bevrediging in zou kunnen vinden, zonder te specificeren waar die bevrediging dan wel in zat. Toen haalde de vrouw bakzeil en uiteindelijk ging het stel richting sekstherapeut.

Kiss

Na wat therapieën kwam de inspiratie, want hoe ‘bedrieglijk eenvoudig’ had het kunnen zijn door te gaan scheiden. Nu werd er tenminste een poging gedaan en het was niet altijd even makkelijk. En op die momenten dat het echt niet makkelijk ging zei hij tegen zichzelf of zijn vrouw: “Keep It Simple and Stupid!” Ze spraken af om weer moeite voor elkaar te doen en te proberen om, zoals Emile Ratelband zegt: van houden-van een werkwoord te maken door er aan te werken. Daardoor kon de liefde worden herontdekt. En dat lukte, na een tijdje verklaarde de vrouw zelfs dat ze weer verliefd op hem was.

Zere plek
Natuurlijk heeft zo’n proces tijd nodig, maar het was niet zonder succes. Niet weglopen maar de strijd aangaan. Voor het eerst kreeg ik het idee dat zich onder al die gebonden mannen die wanhopig op zoek zijn maar weinig echte volwassenen bevinden. Niet vluchten maar vechten, niet opgeven maar confronteren. Wakker worden en jezelf afvragen of je het de komende 30 jaar volhoudt zonder ‘vreemd’ te gaan. De vinger op de zere plek leggen. Scheiden vanwege vreemdgaan komt veel voor. Dat gebrek aan seks en fijne intimiteit vaak de oorzaak is van vreemdgaan, daar praat niemand over en dat wordt eens hoog tijd. Vecht voor je recht op geluk en je recht op knuffelen en legitieme seks met de partner waarmee je al zo lang lief en leed hebt gedeeld!
Ga de strijd aan en overwin

Zit jij ook in zo’n situatie en wil je dat je vrouw weer verliefd op je wordt… bind dan de stoute schoenen aan.