Maak jij je ook schuldig aan Benching?

Benching.. is inmiddels een bekende term in de datingscene, je wordt dan op de reservebank gezet, of je zet zelf iemand op de reservebank. Sommige mensen houden ervan een beetje te spelen met anderen. En soms zijn die spelletjes minder leuk. Een niet wenselijk gedrag, net als Ghosting waar ik al eerder over schreef. 

Misschien zijn we allemaal weleens schuldig aan Benching. Je ziet iemand op een datingsite waarvan je niet zeker weet of dat jouw type is. En toch neem je er contact mee op, je liked diegene of stuurt een berichtje. Maar meer wil je eigenlijk niet, sterker nog, je weet bijna zeker dat dit niet jouw keuze is, maar je houdt die persoon gewoon even aan het lijntje. Benching is hier een goede term voor. Af en toe houd je diegene aan de praat, gewoon om die persoon als reserve te houden, vaak met de smoes dat je het even druk hebt. Maar toch vasthouden, je weet maar nooit, zo’n reserve kan handig zijn.  Je denkt er waarschijnlijk niet over na, maar eigenlijk is dit helemaal geen aardige strategie, je speelt toch met gevoelens  van zo’n persoon, die misschien hele andere verwachtingen heeft van de contacten die je hebt aangelegd en onderhoudt.

In daten kan benching een wrede strategie zijn. Als je met een ghost te maken hebt, valt er  iemand weg zonder enige uitleg. Het is vreselijk maar soms onvermijdelijk. Wanneer je op die manier gedist wordt, weet je nooit echt wat er aan de hand is, wat een speciaal soort hel is. Maar benching is anders. Sommige mensen die bench zijn, houden echt van de persoon en zouden met hen uitgaan als ze dat zouden kunnen … misschien. Benchers zijn wellicht sociopaten die gewoon van de aandacht houden en niet nadenken over de gevolgen voor de ander.

Hoe herken je of je gebencht wordt?

Als jouw datingcontact meer is gebaseerd op chats, maar niet op echte ontmoetingen, ook niet na een tijdje, dan kun je er vanuit gaan dat je op de reservebank zit. De bencher zal je aanspreken en je belangrijk laten voelen, door te vragen hoe je dag was. Ze besteden alleen aandacht aan je als jij begint. Nooit zullen ze uit zichzelf contact opnemen. Het kan lang duren voordat je dit door hebt.

Zelfs als het heel echt voelt

Als je elkaar wel ziet, kan het heel intens zijn. Er is een ongelooflijke intimiteit; je voelt je de enige persoon in de kamer. De bencher geeft je hoop door het te laten lijken alsof het ergens naartoe zou kunnen gaan – maar dat gebeurt niet. Het zal nooit verder gaan dan die ene magische nachte en daaropvolgend weer de lange, lange, lange dagen ertussen, En jij maar wachten op het volgende contact.

Alleen in geval van nood

Een bencher doet net alsof hij of zij gek op je is, maar weet de schijn flink op te houden. Diegene biedt je absoluut geen zekerheid maar is wel bereid mee te gaan naar feestjes of uitjes zonder dat je ooit een level verder komt. Je kunt een uitnodiging krijgen als hij of zij een partner nodig heeft voor een feestje. Wie wil er het vijfde wiel aan de wagen zijn?

Onzekerheid knaagt aan je

Je voelt je rot want je hebt je bencher al een maand niet gezien, hoewel er toch veel chatberichtjes komen. Je gaat twijfelen, toch weer even terug op Tinder, reageren op een oproep van andere datingssites… het gaat aan je knagen. Wanneer neem je jezelf eens serieus, hoe lang laat jij je aan het lijntje houden?

Uiteindelijk ga je het merken

Misschien komt het moment dat je diegene die jou aan het lijntje houdt betrapt. Geen tijd voor jou, maar wel tijd voor hele andere dingen. Waar liggen de prioriteiten. Als iemand echt gek op je is dan maakt diegene vast wel tijd vrij voor je. Net als je het zat bent dat je maar niets hoort… krijg je toch weer een leuk chatbericht. Laat jij je hart op hol brengen voor iemand waar jij geen nr. 1 voor bent? Nee dus. Diegene houdt jou op een laag pitje terwijl die geen idee heeft hoe leuk en waardevol jij eigenlijk bent. Kappen dus. Maak er een einde aan. Ben jij zelf die bencher, maak er een eind aan. Want wat Gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.