Mannen en katten kun je niet veranderen

Wanneer je eindelijk de man van je dromen hebt gestrikt dan moet je niet vergeten om hem flink uit te testen. Vergelijk het met het kopen van een auto, ook vaak bedoeld voor een langdurige relatie. Seksuele sprintjes trekken is geen kunst in het begin. Maar hoe zit het met de lange ritten?
Op het moment dat ik weer eens flink op een bepaalde gewoonte van mijn relatie afknap moet ik denken aan de gezegdes van mijn grootmoeder: “Kind, mannen en katten kun je niet veranderen. Ergernissen die je in het begin wegwuift en met de mantel der liefde bedekt, worden later alleen maar storender”. Met haar tachtig jaren had ze een enorme levenservaring. Veel van die oude wijze gezegdes hebben een diepere achtergrond. Waar nu jaren therapie voor nodig is, psychiaters hele verhandelingen over schrijven, daar had zij de simpele oplossing voor in de vorm van een wijs gezegde. Er zijn echt momenten dat ik denk: die vrouw had gelijk.

Zoals bij die ontzettend grappige vriend waar het vanaf het begin ‘flink pet’ is met de seks. Ik ben de proefritjes eigenlijk vergeten en pech… niemand zit graag opgescheept met ‘de kneus van de week’. Bij aanschaf van een man moet je zelfs nog beter oppassen dan bij een auto, inruilen is een stuk dramatischer.

Wanneer ik al vrij snel naar zijn vrij ervaring vraag en erbij een toelichting geef waarom ik dat belangrijk vind stelt hij me gerust. Hij vertelt dat hij al heel wat ervaring heeft, vooral opgedaan op de Amsterdamse walletjes, die meiden klaagden nooit. Dat is even flink slikken voor me, maar wel eerlijk en hij klinkt voor de rest veelbelovend. Maar na de eerste spannende nachten met ongekende oplevingen blijkt dat hij al tevreden is met zichzelf na een recht-op-en-neertje. En als hij klaar is draait hij zich tevreden om. Ik ben dan nog niet eens begonnen. Bij hem is de interesse weg en voordat ik het weet ligt hij ongegeneerd te zagen.
Ik blijf wakker liggen met opgekropte gevoelens en het idee dat ik er ben ingetrapt. Ik denk met enigszins cynisme aan die walletjes: natuurlijk zijn ze daar zeer tevreden. Geen kunst, lekker makkelijk voor de dames die daarmee hun brood verdienen. Daar gaat het er om, of hij snel schuift, letterlijk én figuurlijk. Heel logisch dat hij daarvoor complimenten krijgt, want op de walletjes is dit pure tijdwinst en geen verspilling van energie. Sneller naar de volgende.
Ik wil meer en ga wikken en wegen. Ook al wuif ik het in het begin nog naar de achtergrond. Zijn andere kwaliteiten lijken ook belangrijk. Hij kookt zo lekker en vanaf het eerste begin voelt hij zich in mijn huishouden als een vis in het water. Koken, de was of de strijk, de plee en de badkamer poetsen, zelfs de naaimachine vormt voor hem geen probleem. Met alles kan hij goed overweg en hij gaat enthousiast aan de slag met het huishoudelijk speelgoed. Een ideale partner, zo oordelen de bijna jaloerse vriendinnen als ze hem fluitend bezig zien. En toch breken die nachten mij steeds vaker op. Voor mij is deze relatie dus niet echt makkelijk. Wanneer de eerste verliefdheid is afgezakt wordt het rookgordijn opgetrokken. Ik zie scherp de nadelen waar ik eerder luchtig over deed.
Ik doe elke keer als hij een toenaderingspoging onderneemt verwoede pogingen om uit te leggen wat ik lekker vind. Soms heb ik het gevoel dat hij het eindelijk begrijpt en dat geeft me goede moed voor de toekomst, de rest van ons liefdesleven. Hij spoort mij zelfs belangstellend aan om een uitleg te geven, want erover praten vindt hij wel opwindend. Maar net als ik hoop krijg, blijkt het tevergeefs. Bij de volgende gelegenheid lijdt hij weer aan een hardnekkige geheugenstoornis. Mannen en katten, die kun je niet veranderen dus. En daar kan een mens zo moedeloos van worden. Ik krijg er op een goed moment behoorlijk de ‘p’ in, als hij weer denkt er binnen drie minuten vanaf te zijn. Ik draai van hem weg en maak de venijnige opmerking: “Neem maar een opblaaspop, want meer heb je niet nodig”.
Hij begrijpt er dus geen zak van en wil het ook niet begrijpen. Je ziet hem denken: vrouwen kunnen nu nooit eens duidelijk zijn, je weet niet wat je aan ze hebt. Seks is toch lekker, doe ik het nu anders dan anders? Ach ja, op zulke momenten schieten die wijze woorden van mijn grootmoe te binnen.
Die goede voornemens neem ik in het vervolg serieus. Voor de strijk en was, de plee en de badkamer heb ik tegenwoordig een werkster. Koken doe ik lekker zelf. En voor de nacht let ik goed op, eerst uittesten en bij twijfel herhaling van proefritten. Ik kijk wel uit, want mannen, (en katten) die kun je nu eenmaal niet veranderen.