Mannen en katten kun je niet veranderen

Het kan lang duren voordat je de goeie vent te pakken hebt. En als het je gelukt is om er eentje te strikken dan moet je hem ook flink uittesten vind ik. Het is net als met auto’s. Seksuele sprintjes trekken is geen kunst. Maar hoe zit het met de lange ritten? Geraldine blaast stoom af na een seksuele misser.

Wanneer ik weer eens flink op een nieuwe relatie afknap moet ik vaak denken aan een van de gezegden van mijn grootmoeder. “Kind, mannen en katten kun je nooit veranderen. Wat je in het begin van de relatie al stoort en met de mantel der liefde bedekt, wordt later alleen maar storender”. Met haar tachtig jaren had ze een enorme levenservaring. Veel van haar wijze spreuken hadden een diepere achtergrond. Waar nu jaren therapie voor nodig is, psychiaters hele verhandelingen over schrijven, daar had zij al de oplossing voor in de vorm van een wijze spreuk.

Proefritje

pixabay quarrelDe momenten dat ik aan mijn grootmoeder denk, weet ik… Het mens had gelijk. Zoals toen, bij die relatie waar het vanaf het begin ‘flink pet’ was met de seks. Even daarvoor had ik het me nog zo goed voorgenomen dat bij een volgende relatie de kwaliteit van de nachtelijke activiteiten een grote prioriteit moest zijn. Ook overdag moest het goed klikken. Als je een nieuwe auto kiest, ga je ook van tevoren uitgebreid kijken wat je wel en niet wilt. Je moet er tenslotte jaren mee doen. Niemand zit graag opgescheept met ‘de kneus van de week’. Bij aanschaf van mannen moet je nog beter oppassen dan bij aanschaf van auto’s, want die kan je minder makkelijk inruilen. Dat vraagt om een paar proefritjes van tevoren.

Recht op en neertje

Toen ik al vrij snel naar zijn vrijervaring vroeg en erbij een toelichting gaf waarom ik dat belangrijk vond, vertelde dat hij al heel wat ervaring had. Hij had die vooral opgedaan op de Amsterdamse walletjes. Dat was eerst even slikken, maar wel eerlijk en hij klonk voor de rest veelbelovend. Maar na de eerste spannende nachten met ongekende oplevingen bleek dat hij al tevreden was met zichzelf na een recht-op-en-neertje en als hij klaar was draaide hij zich tevreden om en dan was ik nog niet eens begonnen. Bij hem was de interesse weg en voordat ik het wist lag hij ongegeneerd te snurken.
En ik bleef wakker liggen met opgekropte gevoelens en het idee dat ik er weer was ingetrapt. Daar kan een mens knap cynisch van worden. Natuurlijk waren ze bij de walletjes zeer tevreden met zijn daden, bedacht ik me. Geen kunst, lekker makkelijk voor de vrouwtjes die daarmee hun brood moeten verdienen. Daarbij gaat het er om, of hij snel schuift, letterlijk én figuurlijk. Heel logisch dat hij daarvoor complimenten had gekregen, want op de walletjes gaat dat nu eenmaal zo, pure tijdwinst en geen verspilling van energie.

Mijn vriendinnen: De ideale partner

Voor mij was het soms heel frustrerend dat ik meer wilde. Ook al wuifde ik het in het begin nog naar de achtergrond. Zijn andere kwaliteiten leken me ook belangrijk. Hij kookte zo lekker en vanaf het eerste begin voelde hij zich in mijn huishouden als een vis in het water. Of het nu ging om koken, de was of de strijk, de plee en de badkamer poetsen, zelfs de naaimachine vormde voor hem geen probleem. Met alles kon hij goed overweg en hij ging enthousiast aan de slag met het huishoudelijk speelgoed. Een ideale partner, zo oordeelden de bijna jaloerse buurvrouwen en vriendinnen als ze hem bezig zagen. En toch braken die nachten mij steeds vaker op, want dan zagen mijn vriendinnen niet hoe hij bezig was. Voor mij was die relatie dus niet echt makkelijk. Toen de eerste verliefdheid was afgezakt werd het rookgordijn opgetrokken. Ik zag opeens de dingen waar ik eerder luchtig overheen was gelopen.

Opblaaspop

Toch gaf ik de hoop niet snel op. Ik deed elke keer als hij een toenaderingspoging ondernam verwoede pogingen om uit te leggen wat ik wilde. Soms had ik het gevoel dat hij het eindelijk begrepen had en dat gaf me goede moed voor de toekomst, de rest van ons liefdesleven. Hij spoorde mij zelfs aan om een uitleg te geven, want erover praten vond hij wel opwindend. Maar net als ik hoop kreeg, bleek het tevergeefs. Bij de volgende gelegenheid bleek dan toch weer dat hij op dit gebied leed aan een hardnekkige geheugenstoornis. Mannen en katten, die kun je niet veranderen dus. En daar kan een mens zo moedeloos van worden. Ik kreeg er op een goed moment behoorlijk de ‘p’ in, toen hij weer dacht er binnen drie minuten vanaf te zijn. Ik draaide van hem weg en maakte toen de venijnige opmerking: “Neem maar een opblaaspop, want meer heb je niet nodig” en verder legde ik de zaak niet uit.

Taakverdeling

Hij begreep er dus geen zak van en wilde het ook niet begrijpen. Je zag hem denken: vrouwen konden nu nooit eens duidelijk zijn, je wist niet wat je aan ze had. Het was toch lekker, deed hij het nu anders als anders? Ach ja, op zulke momenten schieten die wijze woorden van mijn grootmoe te binnen.
Die goede voornemens neem ik voortaan serieus. In het vervolg pak ik het dus anders aan. Voor de strijk en was, de plee en de badkamer heb ik tegenwoordig een werkster. Koken doe ik lekker zelf. En voor ‘s nachts let ik goed op, dan neem ik iemand die van tevoren op een degelijke manier wordt uitgetest, desnoods met herhaling van proefritten. Ik kijk wel uit, want mannen, (en katten) die kun je nu eenmaal niet veranderen.

Ik ben niet de enige

Helaas ben ik niet de enige die dit overkomt. Het komt vooral voor bij jonge mannen die misschien teveel hebben gekeken naar porno en denken dat dit de manier is. Daar gaat het allemaal zo makkelijk, de vrouwtjes liggen al lekker nat klaar en schuiven maar.

Ik moest aan mijn eigen seksuele misser denken toen ik vorig jaar nieuwe bovenburen kreeg. Jonge mensen, nog geen 30. In mijn omgeving wordt ook flink gebouwd en vindt inbreiding plaats. Dat betekent oude woningen slopen in je omgeving en op die plekken nieuw bouwen. Iedere ochtend om half zeven kreeg ik hetzelfde hei-geluid te horen. Pas na 3 dagen had ik door dat het niets met bouwactiviteiten te maken had, maar met de manier waarop mijn kersverse bovenbuurman van zijn ochtenderectie af kwam. Echt je kon er de klok op gelijk zetten. Precies elke dag om half zeven hetzelfde geram.
Liefdeloos klonk het, saai, volgens mij helemaal niet zo fijn voor zijn partner, maar die had wellicht nog geen idee hoe ze zich zou kunnen laten verwennen. In ieder geval heeft ze zeker nog niet geleerd om haar grenzen te stellen.

Ik kon precies volgen hoe het met het liefdeskoppeltje boven ging. Door de weeks half zeven, op zaterdag half tien, op zondag was het varierend, meestal tussen half tien en half elf. 4 weken rammen, een paar dagen stilte en weer vier weken rammen.
Het heeft dik een half jaar geduurd toen ik hem eens tegenkwam in de lift. Ik confronteerde hem met het feit dat deze appartementen behoorlijk gehorig waren en dat ik iedere ochtend om half zeven gewekt werd door gerampestamp. Hij vroeg me wat ik precies hoorde en hij dacht ondertussen snel na en vertelde toen dat hij dit ook iedere ochtend hoorde… gaf  zijn buren de schuld in de hoop dat ik dit zou geloven. Wie weet heeft hij er thuis smakelijk om gelachen… wel zachtjes anders had ik het gehoord. In ieder geval heeft mijn lift-opmerking niets geholpen. Hij bleef doorgaan in het zelfde ritme.

Geen blijvertjes

Het heeft nog geen jaar geduurd. Toen is het zeker 8 dagen flink ruzieën en schelden geweest boven me, ik kon het bijna letterlijk volgen. Hij speelde voornamelijk de grote onschuldige die er niets van snapte, zij viel hem overal voor aan, behalve haar bed ervaringen, want bij ruzies komt dat laatste niet zo snel ter sprake… altijd krijgt er wat anders de schuld.
Sindsdien is het over met het dagelijkse gerampestamp. Mevrouw heeft haar biezen gepakt. En ik heb weer rust. Alleen in het weekend hoor ik af en toe nog wat, maar dat zijn allemaal geen blijvertjes. Na zo’n uurtje rampestampen komen ze niet terug voor een tweede beurt. Misschien moet ie ook naar eens aan de opblaaspop. Die hoor je tenminste niet klagen.