Naakte waarheid

Wat wil je nu eigenlijk van je nieuwe relatie. Nog mooier gezegd: wat wil je nu van jezelf? Als je toch helemaal opnieuw moet beginnen, begin dan ook opnieuw met jezelf. Wat is jouw naakte waarheid?

 

Een paar jaar geleden kwam mijn vriendin op visite, met haar pas verworven man. Hij had het hoogste woord en vertelde waar ‘wij’ wel en niet van hielden. Mijn vriendin stemde overal innig tevreden mee in. Het ‘wij-gevoel’ overheerste duidelijk bij hen. Totdat hij vertelde dat ‘wij‘ niet van bluesmuziek hielden. Ik keek mijn vriendin enigszins verbaasd aan omdat ik wel beter wist. Aan haar ogen zag ik dat haar ‘wij-gevoel’ over dit onderwerp ver te zoeken was. Dacht hij haar nu te kennen na zo’n betrekkelijk korte periode? Had ze hem nooit verteld over haar passie? Ik kon me het nauwelijks voorstellen. Hoe kan een mens veranderen. Toen ze wegging viel het me pas op, ze droegen dezelfde jassen… dezelfde kleur… Er bekroop me een eng gevoel. Hoe ver moet je gaan in de bevestiging dat je bij elkaar hoort?

Gevoelsfusie

Een aantal maanden geleden kwam de scheiding. Er begon voor haar een hele moeilijke zoektocht. Niet naar een nieuwe partner, maar naar zichzelf en wie ze eigenlijk precies was. Haar eigen identiteit had ze volkomen opgegeven door een gevoelsfusie aan te gaan met haar man. Nu ze zijn overtuigende mening niet meer had om zich aan te staven, was niets meer zeker. Wie was ze eigenlijk, waar hield ze nu zelf van. Langzamerhand werd ze schil voor schil gepeld, totdat er een pure kern overbleef. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar heeft tijd nodig. Om van ‘wij’ weer een gewone ik te worden. Wat wil je eigenlijk, voor jezelf, en voor een nieuwe relatie.

Taartjes met slagroom

Midden in die ontdekkingstocht naar haarzelf veranderde haar mening over wat ze wel of niet leuk vond aan anderen. En dat bleek een heel verschil met de vrouw die toch al weer een tijdje gebonden was geweest. Haar ex was lekker slank en er werd altijd op de lijn gelet. Nu ontdekte ze bij het daten dat ze eigenlijk wel op gezellige dikkerdjes viel. En dat ze van taart hield met veel slagroom. Met haar ex kickten ‘we’ erop om zo zuinig mogelijk te leven. Zij kwam echter tot de ontdekking dat zij ervan hield om af en toe lekker geld te verbrassen aan “onnodige” dingen. Ze kwam helemaal bij tijdens een dure vijf-gangenmaaltijd in een sjiek bijna onbetaalbaar restaurant. Steeds beter kon zij het onderscheid maken tussen ‘wij’ en ik. En kwamen karaktertrekken naar boven borrelen die altijd latent verborgen waren gebleven. Ze ontdekte hoe lekker het wel was om zichzelf te bevredigen met allerlei vibo’s. “Daar kan geen man tegenop”, zo riep ze vol overtuiging.

Lief gevonden worden

Net toen ze dacht dat ze er was qua zoektocht naar zichzelf, kwam ze weer in de problemen. Op haar eerste date maakte ze nog indruk door haar eigen turbulente gedrag. Zolang ze zich als een frivool buitenbeentje gedroeg had ze aantrekkingskracht op hem. Maar nu liet ze al weer snel haar principes varen. Ze wilde zo graag lief gevonden worden door hem. In haar ijver hem vast te houden was ze het al snel overal weer mee eens. Ze reageerde volkomen empatisch. En voor hem was de uitdaging er al weer snel af.

Kameleongedrag

Ik vraag me wel eens af wat al die mensen bezielt die zich als een kameleon gedragen zodra ze weer een partner hebben. Bij sommige opvoedingen zit het er gewoon ingebakken dat je jezelf wegcijfert, zeker als je vrouw bent. Als ze weer een relatie hebben zie je ze van karakter veranderen. Hun vibo’s worden bij het huisvuil weggemoffeld, de eigen voorkeuren onderdrukt. Zolang je jezelf niet accepteert zoals je bent, is het natuurlijk heel moeilijk om begrip te vragen voor jouw karaktertrekken. Kom dus maar met de juiste omschrijving hoe je werkelijk bent. Want er is maar één ding nodig om een toekomstige relatie langer vol te houden zonder dat je je ongelukkig gaat voelen. Dat is het ontdekken van de naakte waarheid over jezelf. Maar bovendien er voor uit durven komen.

Zelfvertrouwen
Lief gevonden willen worden en jezelf wegcijferen zijn soms eigenschappen die te zien zijn bij mensen die geen zelfvertrouwen hebben. Mensen die zich supersnel aanpassen aan hun nieuwe liefje, die komen hoe dan ook vandaag of morgen in de knoop. Herken jij dat bij jezelf? Ga dan eens kijken of een cursus zelfvertrouwen iets voor je kan zijn. Het heeft denk ik ook te maken met houden van jezelf, en lol hebben in je eigen sterke en zwakke kanten. Jezelf accepteren.