Offline

Wie zichzelf niet al te onvoorbereid op een date wil storten kan veilig en voorzichtig beginnen met chatten om zo elkaar te verkennen. Maar dat kan ook zijn nadelen hebben. Geraldine vindt iemand waarmee het enorm goed klikt via internet. Maar als ze hem in het echt ontmoet…

Henk13 is een ideale vent voor mij, zo bedenk ik me als ik het profiel van een van mijn matches lees. Hij is me nog niet eerder opgevallen. Een 80-procent-score bij een match is al heel bijzonder en ook de hobby’s en interesses zijn precies leuk voor mij. Net als ik er zin in krijg en wil reageren vallen mij de onderste twee regels van zijn profiel op. Daar staat te lezen dat vrouwen die roken kansloos zijn. Even vraag ik me af of ik zelfs zo verslaafd ben dat ik daardoor de kans misloop om de voor mij ideale man te ontmoeten. ‘Als ik nu stop kan ik reageren op die man’, zeg ik tegen mijzelf in een zwakke poging mezelf te overtuigen, maar als ik nadenk besluit ik dat zoiets te moeilijk gaat worden. Alleen al het idee zorgt ervoor dat ik me naar buiten begeef, smachtend naar een volgende sigaret.

Alleen buiten

Het duurt nog geen dag voordat Henk contact zoekt met mij, ondanks zijn rookkwestie. ‘Ik vind dat je zo’n leuk koppie hebt en ook je profiel staat me aan,’ lees ik in zijn brief aan mij. Dat rookgedeelte nuanceert hij meteen als ik er naar vraag. Zijn ex rookte stevig en overal, vooral in de auto en dat vond hij behoorlijk vies. Bij een nieuwe date wilde hij zoiets uitsluiten dus hij had zijn afkeer duidelijk in zijn profiel gezet. Op mijn geruststellende mededeling dat ik alleen buiten rook reageert hij positief. Al snel wisselen we mailadressen uit en ontspint zich een levendige discussie via chat en mail. Vaak word ik hard lachend achter de computer betrapt terwijl ik met hem zit te chatten.

Extreem

Na een tijdje besluiten we elkaar eens te ontmoeten. Van Henk13 heb ik niet het idee dat het een gevaarlijke gek is of een onverbeterlijke stalker. Dus komt hij gewoon bij mij thuis. Dan kan hij meteen wat computerproblemen oplossen die zijn veroorzaakt door een virus. De koffie en ik zijn er klaar voor, mijn huis extreem opgeruimd. Maar al vrij snel nadat hij binnenkomt vallen er verlegen stiltes. Van die benauwende stiltes waarbij het voor het opeens opvalt dat er een tikkende wandklok in je huiskamer hangt.

Driftig tikken

We besluiten om aan de computer te gaan werken. Voor dit doel heeft hij ook zijn eigen laptop meegebracht. En zo zitten we dan, ik achter mijn computer en Henk achter de zijne. En dan twijfel ik of dit nog dezelfde man was waar ik zulke daverende lachbuien mee had en besluit mijn chatprogramma op te starten om te kijken of Henk soms online is. Zonder een spier van mijn gezicht te vertrekken begin ik een chatgesprek en al snel zijn we beiden driftig aan het tikken. Hij lacht en ik lach en af en toe werpen we een vermaakte blik naar elkaar. Ik heb het weer helemaal voor elkaar, dit is ‘m echt! Net als het lekker gaat slaat mijn computer op tilt. We besluiten van plaats te wisselen. Hij achter mijn computer, die inmiddels weer is opgestart en ik achter de zijne.

Offline

‘Hoe zou hij reageren als ik in zijn rol dook en hij in de mijne’, zo vraag ik me af als ik zie dat het venster van zijn chat met mij nog open staat. Ik begin met zijn standaardzin: ‘hé lekker ding’… En dan: ‘heb je zin om vanavond met mij uit eten te gaan, ik trakteer!’ Lekker gul van Henk. En Geraldine geeft een beetje neutraal antwoord, Henk weet nog niet echt wat hem gaat overkomen. Ik besluit het wat spannender te maken om te kijken of hij in mijn rol kan blijven. ‘Hé Geraldine, wat draag je op het moment, een jurk of een broek’, om hem wat meer uit zijn tent te lokken en mijn bedoeling te verduidelijken. Ik wil een rollenspel! Ik ben benieuwd hoe ‘Geraldine5’ hierop reageert. Mannen zijn vaak wat minder snel in dit soort spelletjes, maar zodra ze zich eenmaal in die ander verplaatst hebben zijn ze niet meer te stoppen. Ik zie dat hij af en toe vreselijk moet nadenken over welke antwoorden bij mij zouden passen. Het ijs is gebroken, we hebben onze verlegenheid tegenover elkaar overbrugd. Het duurt dus ook niet lang of de computers brengen deze avond eenzaam en alleen door in de kamer. Geraldine5 en Henk13 zijn zich offline aan het verdiepen in elkaar.

 

Henk wist wel hoe hij een vrouw kon versieren, wil jij dat ook kunnen??