Omgekeerd fallussymbool

Geraldine heeft jarenlang naar het goede woord gezocht, maar nu weet ze het. Ze is hedonist. Erger nog, nu ze weet wat de naam is voor haar trekjes en nu wil ze iedereen ervan overtuigen om dit ook te worden. Je bent gewaarschuwd!

Hedonist. Natuurlijk, dat is het. Waarom ben ik toch altijd net iets anders dan anderen. Als kind voelde ik me al een buitenbeentje, maar pas op latere leeftijd vind ik dus blijkbaar erkenning. Ik ben duidelijk niet de enige, want als ik ergens een beschrijving tegenkom van mijn gedrag valt dat woord hedonist pas op en weet ik in welke categorie ik nu pas. Wie trouw mijn columns leest kan misschien zelf al de conclusie trekken. Ik ben niet meer te stuiten en vergelijk mezelf met een Citroënverkoper of Jehovagetuige en wil sinds mijn ontdekking iedereen omturnen ook hedonist te worden. Ik durf mijn coming-out toe te geven, ook al kan het hierdoor tot schaamteloze bekentenissen komen.

Vreemd

Ik bezoek bijvoorbeeld restaurants waar ik graag terugkom. Een beetje binding met een gezellige eigenaar van een restaurant is een must voor me. Hij herkent me en het volgende welkom is nog hartelijker. Zo begin je goed met je prakkie, ook al is het decadent. Maar toch wil ik ook het avontuur tegemoet. Dus ga ik regelmatig vreemd en kan het niet laten de hele omgeving af te struinen, op zoek naar nieuwe ontdekkingen: restaurants waar ik nog niet eerder geweest ben. En natuurlijk sleep ik dan leuk gezelschap mee. Want ik wil ook kunnen lachen en praten onder het genieten door.

Sjieke Leo

Pas nog troonde ik een onvervalste nuchtere Rotterdammer mee. De man werkt me altijd op de lachspieren, alleen al vanwege zijn taalgebruik. Het is namelijk niet aan hem te horen dat hij zijn brood verdient door correct Nederlands op schrift te zetten. Achter elk werkwoord dat hij uitspreekt plakt hij een t. Ik komt, ik ligt… net als bij het Haags. Behalve bij restauran. We gaan naar de Mexicaan. Chicoleo heet die tent, maar hij verbastert het meteen tot Sjieke Leo. Misschien verwacht hij een eetgelegenheid met recepten van Linke Loetje? Of een eetgelegenheid met een zeer sjieke uitbater genaamd Leo?

Kouwe kop

Tevens een hedonistisch trekje van mij, het kan nog decadenter… is mijn liefde voor cabrio’s. Je zit  comfortabeler dan je medeweggebruikers die een raampje open moeten doen voor frisse lucht en dan op de tocht zitten. Een constante streling over je bolletje kan ik alleen maar aangenaam noemen. En ik geniet nog eens ongenuanceerd omdat ik voel dat ik heel wat bekijks heb. Volgens mij wil iedereen zo’n auto, ze beseffen het alleen nog niet. Ik ga er vanuit dat ik met een cabrio extra aantrekkingskracht moet hebben, een soort van omgekeerd fallussymbool, maar dan voor de vrouw. Mijn Rotterdammer mag dus meegenieten, in mijn cabrio, met een lekker zonnetje op onze bol. Maar hij is er niet van onder de indruk en zijn bekende nuchterheid lijkt te winnen. Hij is knap kritisch. Een kouwe kop krijgt hij, zo laat ie me mopperend weten. Geen wonder, hij steekt bijna boven het dak uit. Op de een of andere manier lijkt hij me ook groter. Als we bijna op de plaats van bestemming zijn heeft hij het uitgevonden. Zijn stoel kan gewoon een eind zakken en dat is een kwestie van een druk op de knop.

Glimmend naast me
Na een troostend kusje op zijn voorhoofd ontdooit hij wat. En dan hoor ik pas zijn eerste positieve opmerking over mijn auto zonder dak. Een zucht van verlichting voor mij, want ik zit natuurlijk op een extra stukje goedkeuring te wachten. Ook een Geraldine kan wel eens onzekere momenten hebben bij een leuke man. Bij het eten prijst hij mij een lekker wijntje aan. Ik aarzel, want moet nog rijden immers. Maar dan biedt hij spontaan aan om de terugweg voor zijn rekening te nemen. Normaal een bijzonderheid als ik uit eten ga met mannen, dat ze aanbieden nuchter te blijven. Op de terugweg zit hij trots naast me achter het stuur te glimmen. Het werkt aanstekelijk, dat hedonisme. Voor ik het goed en wel besef is hij omgeturnd en enthousiast als een jonge hond. Weer een volgeling die het hedonisme oftewel levensgenieten tot het zijne heeft weten te maken. En dat straalt hij weer op mij af. Ik pluk er dankbaar de vruchten van. Met sommige nuchtere types moet je in geval van nood soms goed uitpakken, en wat is nu beter dan dit te bereiken met zo’n mooi brok auto als omgekeerd fallussymbool.