Te oud om te daten?

Er komt geen eind aan de stroom brieven van mensen die met daten wel wat advies kunnen gebruiken. Zo heeft Geraldine al eens uit de wereld geholpen dat je niet te lelijk kunt zijn voor daten. Kan iemand te oud kan zijn om te daten? Een brandende vraag met een eenvoudig antwoord.

Er werd een beetje lacherig over gedaan toen mijn opa belde vanuit het bejaardencentrum met de mededeling dat hij ging trouwen. Hij was toen al in de zeventig en zijn aanstaande bruid nog eens twee jaar ouder. Waar we het meest aan moesten wennen, was aan het knuffelige gedoe van de twee overgelukkige grijze tortelduiven. Schaamteloos vroegen wij ons af of die twee wel aan seks zouden doen. Immers, de tijd van kindjes maken lag al ver achter hun. Bijbels gezien was het natuurlijk niet onmogelijk, Abraham en Sarah waren ook al op leeftijd toen ze nog een kindje kregen. Toen het voorspeld werd, kreeg Sarah zelfs een complete lachstuip om het idee. Maar wij besloten indertijd massaal dat opa wel een beetje maf was om te trouwen, maar dat het vast was vanwege de gezelligheid en niet voor andere dingen.

Dertig jaar later. Ik zit aan de ontbijttafel tijdens een logeerpartij bij mijn ouders die inmiddels ook al dik in de zeventig zijn. Tegenwoordig kan je zoiets gewoon bespreekbaar maken, zo bedenk ik me. Tenminste, ik moest nog even aan opa van 30 jaar geleden denken en de reactie van mijn vader toen. Dan vraag ik het ze ronduit of ze nog aan seks doen. Mijn vader beaamt het in het bijzijn van mijn moeder. “Als ik niet bij haar terecht zou kunnen, dan zou ik alsnog vreemd gaan”, zo biecht hij op. Ach ja, het houdt niet op met een bepaalde leeftijd denk ik. In de boekhandel ligt hij al op de planken, het boek: “Senioren op vrijersvoeten” van seksuologe Hannie van Rijsingen. Ouderen zijn geen seksloze wezens die uitsluitend naar bed gaan om te slapen.

Hoezo te oud?

Wie het fenomeen ‘seks’ nog koppelt aan jeugd heeft oogkleppen op. Mannen hebben hun jagerskleren afgelegd en hebben doorgaans een beter contact met hun partner, een wezenlijk contact. Ouderen hebben vaak een voorsprong op jongeren omdat hun hormonen niet meer door de keel gieren. Je geluk hoeft niet meer afgemeten te worden aan de kwantiteit van seks, kwaliteit overheerst. En het schijnt dat ouderen meer plezier beleven aan seksualiteit in de tweede helft van hun leven dan in hun jeugd.

Seniorenliefde

Misschien dat naar aanleiding van dit boek meer alleenstaande ouderen op zoek gaan naar een nieuwe geliefde. Als de beleving van plezier nu al veel meer is dan in de jeugd, en dat wederzijds… Dan moet het toch tijd worden dat ouderen zich massaal melden bij datingssites voor ouderen. Hoezo te oud om te daten? De duvel is oud!