Reken af met bindingsangst

Bindingsangst, wat is dat? Wil je je dan niet binden?

Je zou het haast denken. Maar zo ligt het niet helemaal. Vaak willen deze mensen graag zich binden met iemand, maar ze willen zich niet echt hechten aan iemand. Bang om zich dan kwetsbaar op te stellen en weer iets te verliezen. Bindingsangst kun je rustig serieus nemen. Meestal komt het voor aan het begin van een nieuwe relatie. Als je terecht komt in een nieuwe relatie, dan verbind je je ook met die relatie. Het kan een tijdje duren voordat het zover is. Het mooiste is als je beiden tegelijkertijd in hetzelfde tempo als je partner gaat hechten aan elkaar, maar vaak is dit niet het geval.

Elk mens hecht zich in eigen tempo aan de ander en dat is bij iedereen verschillend. Het zou het mooiste zijn als het bij jou en je partner gelijk opgaat. Zo niet, dan heb je heel verschillende wensen en verwachtingen van elkaar.

Als jij last hebt van bindingsangst hecht je vaak veel aan je eigen vrijheid en je eigen zelfstandigheid. Geef jij je vrijheid op door aan een nieuwe relatie te beginnen? Durf jij een nieuwe relatie aan te gaan? Kun jij die keuze maken? Of heb je moeite hierover te beslissen. Net zoals je misschien moeite hebt om andere beslissingen te nemen, om keuzes te maken.

Waaraan kun je mensen herkennen die bindingsangst hebben?

Dat zijn mensen die vaak niet zulke lange relaties hebben.
Mensen die vaak twijfelen of hun partner wel de juiste keus is
Mensen die al snel tegen een nieuwe partner zeggen dat hij teveel aandacht vraagt.
Mensen die het doorbrengen van tijd met een nieuwe relatie niet voorop stellen
Mensen die er moeite mee hebben hun intieme gevoelens te delen.
Mensen die snel een spanning in de relatie missen.

Verveel jij je snel in je relatie? Of wil jij van je partner de hoogste staat van perfectie? Blijf je doorgroeien naar een hoger niveau uitstellen? Blijf jij gesloten tegenover je nieuwe relatie? Wil jij je nieuwe relatie absoluut buiten je familie en kennissenkring houden? Wil jij ook geen kennis maken met de kant van je relatie?

Van liefde genieten?

Als je last hebt van bindingsangst krijg je de kriebels bij de gedachte aan samenwonen, huwelijk of andere vormen van vastigheid. Het heeft niets met de huidige partner te maken, maar het kan al ontstaan zijn in de jeugd. Bijvoorbeeld bij een onveilige thuissituatie, of het krijgen van onvoldoende genegenheid. Bindingsangst is vaak onverwerkte pijn uit het verleden. Je stelt je zo op ter verdediging, zonder dat je daarvan bewust bent. Je bent daardoor ook niet in staat van liefde te genieten en van een harmonieuze relatie. Is het in het verleden voorgekomen dat binding dreigend was, dan kan dit consequenties hebben voor je hele volwassen leven. Ben jij bang dat je je vrijheid verliest? Misschien zijn in jouw verleden constant grenzen overschreden door je ouders of verzorgers. Dan heb je het gevoel dat je je nieuwe partner op een afstand moet houden. Dat geeft je een veilig gevoel, je hoeft je dan niet kwetsbaar op te stellen.

Bindingsangst en verlatingsangst zijn verwant aan elkaar. Je hebt angst om je te binden omdat je angst hebt weer verlaten te worden. Daarom lijkt het zo veilig om iedereen op een afstand te houden. Je denkt wellicht dat jij het niet aankunt om verlaten te worden, of om gebonden te zijn.

Afstand nemen

Bij iedere verliefdheid krijg je de neiging iemand op een voetstuk te zetten. Je prijst die persoon in gedachten omhoog… gevolg is dat je zelf gaat twijfelen aan jezelf, ben ik wel goed genoeg… vindt hij me goed genoeg… Als zo’n partner bindingsangst heeft krijgt hij door jouw gedrag het idee dat je hem of haar aan het claimen bent. Daardoor neemt die persoon nog meer afstand. En jij gaat je daardoor ook minder gelukkig voelen.

Herken je dit, dan wil je graag een oplossing. Zou het niet fijn zijn als je leert omgaan met al die angsten voor binden, verlaten, hechten?
Zou het niet fijn zijn als jij niet meer bang hoeft te zijn om je vrijheid te verliezen. Zou het niet fijn zijn om die angst kwijt te raken dat je weer gebruikt wordt, of de angst om in de steek gelaten te worden?

Zou het fijn zijn als jij met zelfvertrouwen je nieuwe partner tegemoet kunt treden? Als jij een oplossing weet die altijd werkt? Een methode waardoor je verlost wordt van al die angsten, waardoor jij de relatie kan krijgen waar je al die tijd naar verlangt?

Reken af met jouw bindingsangsten

Leer het probleem bij jou te herkennen. Leer hoe jij het beste om kunt gaan met je partner en met jezelf. Leer wat je juist wel en juist niet moet doen.