Stoppen met scheiden

In sommige gevallen kan je je klem werken in het huishouden om je vrouw te plezieren, je zo mooi mogelijk maken om de aandacht van je man te krijgen, maar als het eenmaal verpest is binnen een relatie dan helpt er soms geen moedertjelief meer aan wat je allemaal doet om indruk te maken op je partner.

 

Een vrouw die al 70 jaar getrouwd was met haar man werd gevraagd of ze ooit wel eens aan scheiding heeft gedacht. De dame hoefde er geen moment over na te denken. “Aan echtscheiding niet”, zei ze, en met een veelbetekenende blik benadrukte ze: “maar aan móórd…” Ze hoefde haar zin niet af te maken. Haar ogen zeiden al genoeg. Blijkbaar kwam meteen de herinnering aan ongenoegen bij haar naar boven, want die ogen vlamden fel. Er waren genoeg crisissituaties maar ze bleven bij elkaar, want vroeger lag een echtscheiding nog niet zo voor de hand. Tegenwoordig is het schering en inslag. Er hoeft maar een scheet dwars te zitten, of stelletjes gaan uit elkaar.

Blauwe sok

Voor een man komen dit soort dingen soms als een donderslag bij heldere hemel. Opeens staat daar die koffer in de hal, of ligt daar die brief op tafel. Afgelopen week schreef een lezer dat hij absoluut niet vond dat zijn bijdrage aan het huishouden nu zo positief werd benaderd als beschreven staat in de vorige column. “Ik ben het niet geheel eens dat vrouwen het erotisch vinden als mannen zich storten op het huishouden. Maar ik heb waarschijnlijk meer dan het hoognodige gedaan. Als ik de was had opgehangen en mijn vriendin kwam thuis, dan ging ze eerst de was anders ophangen, op haar manier. Later mocht ik de was niet meer doen omdat er ‘n keer een blauwe sok bij de witte was zat. Toen ons liefdesleven het nulpunt naderde ben ik maar minder gaan doen in het huishouden. Kortom, van enig verband heb ik nooit iets gemerkt.”

Geheime boodschappen

Tja, soms valt er in een relatie niet veel meer te praten. Dan gaan de zaken vaak alleen nog maar via signalen, waarin heel wat geheime boodschappen verstopt zitten. Neem nu bijvoorbeeld die was. Lekker belangrijk zeg, of een sok nu linksom of rechtsom over de lijn hangt. Maar toch wel herkenbaar.

Milieubarbaar

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook wel eens op die manier een relatie geloosd heb. Ik was hem meer dan zat, maar kon het op de een of andere manier niet echt openlijk verwoorden. Ik werd opeens zeer milieubewust en ging afval scheiden. Ken je dat…het glas in de glasbak, maar het dekseltje in de blikcontainer ernaast, en de kurken sparen voor de kleuterschool verder in de straat. Pissig was ik, als ik zag dat hij de kurk nog op de fles liet zitten, of de dop op de pot jam. Wat een milieubarbaar! Gelukkig had ik dan weer een half uur lang iets om mijn ongenoegen te uiten en me af te reageren op hem.

 

14 m2

Uiteindelijk gaf hij de brui eraan, en ik reageerde opgelucht dat hij de boodschap begrepen had. In eerste instantie niet. “Gaan we vandaag of morgen naar de caravan”, zo begon hij op een vrijdagmiddag. Ik zei: “mmm, ga jij maar alleen vanavond, en blijf daar maar. Ik zou het niet meer kunnen verdragen om met jou samen mijn weekend door te brengen op die 14 vierkante meter. Het was eruit gefloept voordat ik het wist, en hij ging… De dag daarop mikte ik fluitend de flessen met kurk in de glasbak, sterker nog, ik mikte het zelfs tussen het gewone huisvuil. En zo gaat het straks met die vriendin van mijn briefschrijver ook. Niks geen was opnieuw ophangen, en een blauwe sok bij de witte was is een prachtige gelegenheid om je weer eens in het nieuw te steken toch? Lak aan het milieu, even geen gesjouw. Heerlijk bevrijd van die geheime boodschappen. Zeg nu zelf, als zo’n irritante relatie de deur uit is, dan is er niks lekkerder dan stoppen met scheiden?!

 

Heb jij ook wel eens spanningen in je relatie? Misschien kun je het tij nog keren door een training te gaan volgen… er gaat een wereld voor je open.