To be or not to be…ugly

Ik ben te lelijk om te daten.” Geraldine moest twee keer kijken voordat zij haar ogen kon geloven, maar het stond er echt! Na de variaties: “ik ben te oud, ik ben te saai, ik ben te arm”, was dit wel een van de meest boute redenaties om niet te slagen in het vinden van een relatie.

Te lelijk voor de datingwereld. Ik ging me al van alles voor de geest halen. Het monster van Frankenstein was er niks bij. Is het niet opvallend, dat als iemand klaagt over zijn of haar uiterlijk, dit meestal op een krasje na een kopie is van miss World? Ook in dit geval. De opgevraagde foto’s bleken reuze mee te vallen. Een geinig koppie met alles d’r op en d’r an, kortom, een type waar je niet gauw mee voor gek zal lopen naast je op straat. Maar ja, soms is het uiterlijk niet zo belangrijk. Het is in zo’n geval meer het innerlijk wat zo iemand in de weg zit. Ik zie genoeg ‘lelijkerds’ op de foto’s staan, maar dat valt al niet eens meer op als je hun leuke profiel leest.

Sommigen vinden het werkelijk heerlijk om te zwelgen in hun ellende. Ze zien blijkbaar tot hun grote tevredenheid dat die gevoelens versterkt worden op het moment dat ze zich in de kolommen van de datingsite in de aanbieding zetten. Wordt er binnen één of twee maanden niet afdoende gereageerd, dan zien ze dat als een bevestiging van hun vermoeden dat ze al hadden over zichzelf. “Zie je nu wel…ik dacht het al, maar nu weet ik het zeker! Sinds ik date via mijn datingsite ga ik me steeds ongelukkiger voelen,” zo liet de ‘lelijkerd’ me weten. En later…sinds ik niet meer sta ingeschreven voel ik me helemaal opgelucht!

Tja, …een soort to be or not to be ugly.

De meeste daters zijn niet op zoek naar een uitgesproken schoonheid, eerder naar een persoonlijkheid die past bij de hunne. Een leuke uitstraling hoort daarbij, maar die komt meestal eerder vanuit een innerlijke schoonheid dan vanuit een uiterlijke.

Het lijkt nogal makkelijk als je je afgewezen voelt op je uiterlijk. Daar valt niet zoveel aan te doen als je geen Marijke Helwegen heet. Afgewezen worden op je innerlijk of je gedrag is namelijk veel erger…tenminste, je zou het zo denken. Dat kost moeite en pijn en energie om zoiets te veranderen. “Hoeveel mensen gebruiken OneHello om hun negatieve zelfbeeld te verstevigen?”vroeg onlangs een van de mensen die reageerde op mijn columns. Ik moest toen onmiddellijk aan die ‘lelijkerd’ denken met die vraag. Het antwoord kwam van iemand anders die een leuke theorie heeft die meestal wel opgaat: “Je moet genieten van het leven en je geluk niet af laten hangen van een ander. Zoals ze altijd al zeggen, je moet eerst van jezelf houden wil je echt van iemand anders kunnen houden! En zodra je tevreden bent met jezelf straal je dat ook uit en dat trekt andere mensen weer aan. Kom op mensen, geniet een beetje van het leven, zoek de gezelligheid op in plaats van thuis op de bank te wachten. En dit staat dus los van een relatie, vriendschap kan je evenveel en soms zelfs nog meer geluk schenken dan welke relatie ook!” En bij die wijze woorden sluit ik me dan ook maar aan voor deze week!

 

Vind jij jezelf ook te lelijk? Misschien wordt het tijd voor wat meer zelfvertrouwen.