Tussen de oren…

Zijn mensen zonder relatie ongelukkiger dan mensen met een relatie? Geraldine zit al een tijdje zonder en voelt zich daar eigenlijk best wel happy mee. Maar een goede vriendin denkt daar anders over en probeert haar te koppelen aan ‘de ideale vent’.
‘Heb je vanavond wat te doen’, zo vraagt hij me met een verliefde blik voordat hij de deur uit gaat. Hij is namelijk blijven steken na een gezellig avondje. Voordat ik de agenda er op na kan slaan heb ik een resolute uitnodiging te pakken voor een romantisch etentje. En de volgende ochtend verzint hij wéér een leuke reden om ‘s avonds langs te komen. Deze keer vertoont hij zijn kunsten in mijn keuken…

Intrekkerige figuren

Nu hij al zo’n drie dagen in mijn huis rondhangt schiet me nog maar één vraag te binnen: woont Guus hier nu zo onderhand of hoe zit dat? Ik heb het normaal niet zo op van die intrekkerige figuren. Maar ik moet zeggen, deze pakt alles wel heel charmant aan. Dit alles heb ik te danken aan een vriendin die een verwoed koppelaarster is. Zij is ervan overtuigd dat mensen zonder relatie niet echt gelukkig kunnen zijn. En ja hoor, ze weet nog wel een geschikt iemand twee straten verderop woont. ‘De meest ideale man is die je je kan bedenken’ dikt ze nog wat aan. Niet dat ik om de ideale man zit te springen, maar ik geef toe het maakt me toch wel nieuwsgierig.

Noodgevallen
Niet lang daarna wordt de harmonie wreed verstoord. De telefoon gaat en een schelle vrouwenstem vraagt of Guus ‘thuis’ is. Ze heeft via via mijn nummer gekregen en het is heel belangrijk. Guus heeft blijkbaar beloofd iets te komen brengen en eenmaal ‘thuis’ gearriveerd belooft hij dat tijdens het terugbellen nog eens. Ik ben nogal verbaasd dat ik door vreemde mensen gebeld kan worden op mijn eigen huisaansluiting. Met duizend excuses legt Guus uit dat hij het nummer voor noodgevallen heeft achtergelaten in zijn appartement, hij is een van de weinige mensen die nog niet over een mobieltje beschikt.

Guus ga naar huus

Heel vakkundig weet hij van onderwerp te wisselen. Hij heeft tijdens het koken wat gebreken in de keuken ontdekt en heeft dat tussen de bedrijven door ook meteen alweer gerepareerd. Tja, zo’n vent heb je wat aan, want in een vrouwenhuishouden verwaarloost het een en ander snel. Ik geef hem een compliment, maar wil toch nog steeds even mijn ei kwijt over dat ongewenste telefoontje. Hij moest maar eens een mobieltje aanschaffen. Guus blijft het heel normaal vinden dat hij bij mij gebeld kan worden en opeens ben ik niet meer de baas over mijn toestel. Na telefoontje drie pakt hij telefoontje vier zelf wel even aan. Opeens heb ik het helemaal gehad met Guus. De strijd ontbrandt over mijn eigen telefoontoestel. En daar blijft het niet bij, de afstandsbediening van de tv laat hij ook niet meer los. Ik ben het zat en val woedend tegen hem uit. Ik voeg er in een adem aan toe dat het heel gezellig was en dat hij eind volgende week nog maar eens iets van zich moet laten horen. Ongemerkt sta ik met de knop van de voordeur in mijn hand, houd hem uitnodigend open en maak duidelijk dat het tijd is mijn huis te verlaten. Hij begrijpt het signaal en ik slaak ik een zucht van verlichting. ‘Fifty ways to leave your lover’, zo schalt het toepasselijk op de radio.

Bodemloze put
Nog geen twee dagen later belt hij me om te vertellen dat hij nu een mobieltje heeft en dat er vanavond iets leuks te doen is in de schouwburg dat ik niet mag missen. Hij heeft inmiddels al kaartjes. Ik aarzel, het is wel wat sneller dan ik verwacht had, maar ik laat me toch overhalen. Vlak daarna belt de vrouw met de akelige schelle stem opnieuw met de vraag of Guus thuis is. Als ik uitleg dat ze bij mij aan het verkeerde adres is wordt ze spontaan hysterisch. Ze krijgt nog geld van Guus, en niet zo weinig ook! Ook weet ze nog tientallen anderen te noemen waar hij eveneens te boek staat als wanbetaler. En dan komt de hamvraag: of ik als zijn vriendin niet het een en ander kan bijdragen. Maar als ik nog iets langer naar haar tirade luister word me duidelijk dat Guus een bodemloze put is. Oefs. Geschrokken besluit ik het mobiele nummer van Guus direct maar eens uit te testen en peuter hem aan zijn verstand dat hij eerst maar eens zijn zaakjes op moet lossen. Daarna bel ik mijn koppelaarster om te melden dat het me beter lijkt voorlopig maar geen gebruik van haar diensten meer te maken. Relaties met problemen kan ik op iedere straathoek krijgen.

Vrijheid

Gelukkig voel ik me in mijn eentje zo ongelukkig nog niet, sterker nog, het gevoel van vrijheid komt weer meer en meer in me op. Of zit het happy single zijn alleen tussen mijn oren? Vrolijk neurie ik een bekend liedje van Paul Simon… Hop on the bus, Gus.

“The problem is all inside your head”, she said to me
The answer is easy if you take it logically
I’d like to help you in your struggle to be free
There must be fifty ways to leave your lover. …

 

 

 

Paul Simon komt binnenkort naar Nederland. Misschien wel leuk om even naar een van mijn andere sites te verwijzen voor dat nieuws.
http://meermuziekinhetleven.nl/paul-simon-komt-naar-nederland/