Twee horizontaal

Vreemd eigenlijk, dat voor het invullen van de profielen van een datingsite je het hemd van je gat wordt gevraagd maar over bedsoorten geen woord. Geraldine doet een boekje open over de Nederlandse matrassen.

Vlak na mijn studententijd kwam ik in Amsterdam drie hoog achter terecht bij een Zwitser die hier was blijven steken tijdens een backpackvakantie. Onze ontmoeting kreeg een extra Zwitsers tintje dankzij zijn matras. Een lekkere afgeleefde die al heel wat jaartjes en slaapuurtjes achter de rug had, compleet met onvermijdelijke kuil in het midden. Op zo’n matras krijg je nachtelijke momenten, waarbij je automatisch halverwege de slaap weer met z’n tweeën in dezelfde kuil terechtkomt, met als gevolg daarvan de lichamelijke contacten en oplevingen. Een matras als een skipiste, zo zag ik al snel de vergelijking. De Zwitser weerde zich bij ieder nieuw contact als een volleerde skileraar, die weet hoe hij zijn leerlingen bij moet scholen op het gebied van hoogtepunten en spectaculaire afdalingen. Hij leidde me langs gladde pistes, bergbeekjes die uit het niets leken te ontspringen en trok me weer de lift in voor de volgende heerlijke afdaling. Heerlijk, zo’n ondergrond, waarbij je ergens bovenaan begint en in de strijd toch nog moet uitkijken dat er niet onderaan afrolt. Een matras als een scheve alpenweide waarbij je van puur genot de neiging krijgt te gaan jodelen. Hoe die man eruit ziet ben ik allang vergeten, maar die matrassen blijven me nog altijd bij.

Op de grond
Matrassen dus, die doen me ook denken aan die keer dat ik een man ontmoette die bij de boedelscheiding de matrassen had gehouden, zij de rest van het bed. Die matrassen lagen op de kale parketvloer en dat verpestte het libido. Je kon je nauwelijks bewegen of je lag tussen de weggegleden matrassen op hetkale koude hout. Uiteindelijk besloten we maar om op één matras verder te gaan en waren min of meer gedwongen wat af te wijken van de normale standjes, wat het weer spannend maakte.

Pont d’amour

Zelf heb ik een degelijk bed die in allerlei standen kan worden gezet. Met een rug omhoog ideaal om in bed te lezen, televisie te kijken of een ontbijtje te verorberen, met het voeteneind omhoog, ideaal na een vermoeiende dag met heel veel staande momenten. Een bed om in te sterven, de meeste mensen eindigen zo. Hoewel de matrassen op een stevige ondergrond rusten toch een nadeeltje: de overgang tussen die matrassen is wat minder aangenaam, een duidelijk voelbare grenslijn. ‘Schaf een pont d’amour aan’, zo kreeg ik het advies van iemand toen ik over dat ongezellige middengedeelte klaagde. Alleen de naam al intrigeerde me. Een liefdesbrug, zo begreep ik met dat beetje Frans dat ik onder de knie heb. Dat schijnt weer een rolletje te zijn dat precies het gat tussen die twee matrassen opvangt. Ongemerkt rol je dan zelf van het ene naar het andere matras zonder dat je de overgang voelt. Er ontstaan wel problemen als de een wat hoger wil slapen dan de ander. Dan ligt die hele pont d’amour ook flink in de weg.

Waterbed

‘Nee, neem dan mijn waterbed’, zo werd ik onlangs uitgenodigd door een goede vriend. Nu staat van waterbedden bekend dat het lekker slaapt, maar weinig uitlokt tot allerlei capriolen tijdens het vrijen. Toen ik ernaar informeerde gaf die vriend toe dat hij zichzelf nauwelijks staande kon houden op zijn knieën. ‘Een waterbed kan voor de seks maar het beste ongestabiliseerd zijn, dan worden je bewegingen zo lekker versterkt door de golfslag, in gestabiliseerde bedden worden de bewegingen gesmoord’, zo wist hij als een ware verkoper te vertellen. Wat mij betreft kon je er alle kanten mee op. Natuurlijk moest ik aan der lijve ondervinden hoe al die bewegingen bevielen. Maar halverwege de stoeipartij hoorde ik vreemde geluiden… bloep, bloep. Ik keek mijn bedmaatje aan, maar die reageerde vrij onschuldig. Het schijnt dat je die dingen af en toe moet ontluchten.

Andere dringende vragen
Gek zeg, dat er niets over bedden in de profielen wordt ingevuld op de datingsite, zo probeerde ik een discussie aan te slingeren. ‘Nee,’ beaamde hij gretig, al verder denkend over nog meer ontbrekende vragen. Maar zo kan je wel honderd andere dringende vragen verzinnen: ik laat vaak, soms, nooit eens een poepje, ik snurk vaak, soms, nooit de hele buurt wakker, ik praat vaak, soms, nooit tijdens het vrijen.’ En dan trek ik giechelend de conclusie dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt op wat voor een bed je eigenlijk slaapt of vrijt, het voornaamste is dat je er lol in hebt.