Vreemde geluiden in de ochtenduren

Onlangs is uit een onderzoek gebleken dat kinderen van gescheiden moeders makkelijker seks hebben en vaak al heel jong experimenteren. Referentiekader is immers hun moeder die graag uitgaat met mannen en regelmatig een nieuw vriendje introduceert, zo staat er. Is dat eigenlijk wel zo, vraag ik me soms af als er weer eens een onderzoek over alleenstaande moeders met kinderen wordt gepubliceerd.
Op de een of andere manier zijn dit soort onderzoeken altijd weinig positief voor wat betreft deze groep mensen. En je kunt je leven niet overdoen als het verkeerd uitpakt. Ik kijk voor deze gelegenheid eens kritisch terug op mijn eigen situatie met opgroeiende kinderen.

Rustige weekends
Toen mijn kinderen nog kleuters waren was het leven nog relatief simpel. Bij de scheiding accepteerden ze het makkelijker dat pappie in een ander huis woonde dan mammie. Ze zagen hun vader vaker dan voor de scheiding het geval was. In de weekends had ik alle vrijheid. De kinderen gingen steevast naar hun vader en ik had het rijk alleen. In het begin was ik daar absoluut niet blij mee. De eenzaamheid nekte me een beetje en ik miste de vrolijke aanwezigheid van mijn kroost. Maar na een maand of twee werd het tijd om het eigen leven op te pikken, om die leuke weekenden op mijn eigen manier in te richten. Ik ging meer naar de voordelen van mijn rustige weekends zonder kinderen kijken.

In het uitgaansleven storten 
Al snel ontdekte ik leuke invullingen. Zo maakte ik gebruik van het feit dat mijn kroost niet in de weg liep en gaf ik op zaterdagmorgen de huiskamer en keuken een flinke schoonmaak- en opruimbeurt. Enkele weken later kocht ik een racefiets en ontdekte ik de schoonheid van vechten in weer en wind. Mijn benen werden er niet lelijker op. Ik werd zelfs meegesleurd door een vriendin naar een alleenstaandenclub. Maar na de eerste opwinding van zo’n bezoek is de lol er een beetje af. Het hielp me echter wel over de drempel om mij in het uitgaansleven te storten en het avontuur te zoeken.

Tweede jeugd
Het duurde dus niet lang of ik ervoer het leven van stappen en uitgaan als een tweede jeugd. Ik was jong, slank en knap en de hele wereld lag aan mijn voeten. Elk weekend opnieuw spanning en sensatie en het lukte me regelmatig om een nieuwe verovering mee naar huis te lokken. De eerste keer herenbezoek had ik nog een beetje het gevoel dat ik aan het vreemdgaan was, maar zoiets went best snel. Ik kreeg de smaak te pakken. Moeilijker was het om de heren te overtuigen dat ik puur om een eenmalige behoefte contacten zocht. Ik was er echt nog niet aan toe om me te binden of iets meer te willen. Eerst maar eens de wereld goed verkennen en kijken wat er nog meer rondliep aan mannenspul. Als ik bij de heren thuis op visite was lukte me dat niet best, daarentegen als ze bij mij op visite waren geen probleem. Als de heren de volgende ochtend weer bij hun positieven waren gekomen en struikelden over de massa’s duplo, kleurboekjes en poppen, waren ze gelukkig meestal snel vertrokken. En ik vond het wel prima zo. Ik had geen vaste relatie nodig. “Wel de lusten, niet de lasten”, was mijn motto.

Op herhaling
Het duurde niet lang of ik kwam er toch eentje tegen die helemaal niet in paniek raakte van al dat speelgoed en het idee dat er nog koters rondliepen. Hij was juist dol op het gezinsleven. Omdat ik hem wel aardig vond, mocht hij nog eens op herhaling. Tijdens ons derde weekend werd de romance wreed verstoord. De kinderen werden onverwacht eerder afgeleverd dan gepland. “Ik ga maar naar huis”, kondigde mijn Casanova braaf aan, maar daar wilden mijn kinderen niks van weten. Die vonden het wel interessant om visite te hebben. En toen bleek zelfs dat ze er helemaal geen probleem van maakten als ie bleef slapen.

Hoe pakte dat uit?
Toegegeven, de kinderen waren wel wat makkelijker in de omgang met de andere sekse, maar niet dat er nu extreem gedrag werd vertoond. De vriendjes en vriendinnen werden zonder discussie meegenomen naar huis en bleven slapen. En het is helemaal goed gekomen. Hoorden ze in hun jeugd wellicht uit onze slaapkamer vreemde geluiden in de ochtenduren… later moest ik de radio soms wel eens even wat harder zetten om maar niets te horen. Maar meestal bleef het zachtjes genieten in ons volle huis.

Mijn idee hierover 
Je hebt gewoon huishoudens waar bijna alles mag, waar kinderen zelf hun grenzen wel weten. Vaak bij huishoudens waar het er heel streng aan toe gaat, springt het kroost nog wel eens uit de band omdat ze zelf nooit hebben nagedacht over eigen grenzen. Krijgen ze eenmaal die vrijheid is het hek van de dam.
In ons geval zijn ze allemaal goed terecht gekomen, iets waar je als alleenstaande ouder trots op kunt zijn.

Twijfel jij ook wel eens of je je kinderen goed opvoed?

Een alleenstaande ouder heeft het niet bepaald makkelijk. In veel gevallen mis je een klankbord naast je, of iemand die je eens lekker tegenspreekt in jouw opvattingen hoe jij je kinderen moet opvoeden.
Er zijn al voor een paar tientjes online opvoedcursussen te bemachtigen, zoals de cursus Wijs Opvoeden. Hier haal je een prachtige basisuitrusting voor het ouderschap en de opvoeding in huis. Je krijgt wetenschappelijk onderbouwde informatie in gewone spreektaal. De ene keer in de vorm van een eenvoudig praktijkvoorbeeld, de andere keer in een casus. Altijd duidelijk verklaard en vanuit verschillende hoeken belicht. Zo kun je makkelijk beslissen wat jij ermee wilt in jouw situatie.

De cursus biedt je een krachtige basis voor de opvoeding van jouw kind. De kennis en effectieve opdrachten maken je tot een rijker mens. Door meer inzicht in jezelf én in je kind te krijgen houd je niet langer een vaag gevoel over aan bepaalde situaties en weet je waarom je de juiste keuzes maakt. Maak een einde aan je eigen getwijfel en onzekerheid, een hele mooie ontdekking die je leven anders maakt.

[maxbutton id=”9″ url=”http://www.paypro.nl/producten/Wijs_Opvoeden_eCursus/15001/54203″ text=”Hulp bij het opvoeden van je kinderen” ]

En ben jij weer toe aan een nieuwe relatie en zoek je iemand die ook kinderen heeft, dan zijn de volgende websites wellicht iets voor jou.